Το mega-deal των 2 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ σπάει τα σύνορα, γεμάτη ειδήσεις η αγορά, αυθημερόν για INTRALOT ξανά η Nvidia

08:16 12/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έσκασε η είδηση για το μεγάλο deal της ΔΕΗ και της Mytilineos που κρατιόταν με τα δόντια, τόσον καιρό. Ένα deal που μεγαλώνει και τις δύο εταιρίες στο εξωτερικό και βάζει τη ΔΕΗ σε τρεις νέες αγορές -πέραν της Ρουμανίας- που ήθελε να μπει, από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Επιχείρηση, ο Γιώργος Στάσσης. Ένα mega-deal

2 δισ. ευρώ.

Να πούμε δύο λόγια, για το τι σημαίνει. Η ΔΕΗ είναι δεκαετίες που προσπαθεί να βγει έξω από τα ελληνικά σύνορα και δεν τα καταφέρνει. Η Εθνική είχε καταφέρει να πατήσει πόδι ακόμα και στην Τουρκία, αν θυμάστε. Μία περιουσία που πουλήθηκε μαζί με τα άλλα ασημικά για να μην κλείσει και καταρρεύσει. Δεν θέλουμε να τα θυμόμαστε αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε που ήμασταν και που είμαστε πάλι,

Ο ΟΤΕ λοιπόν είχε πάει στην Ρουμανία, ενώ για τη ΔΕΗ οι πόρτες έμεναν κλειστές. Από τότε ήθελε επίσης να μπει και στις οπτικές ίνες. Ήρθε ο κ. Στάσσης, έγινε το πρώτο πολύ μεγάλο deal στην Ρουμανία. Μπήκε και στις οπτικές ίνες. Το σχέδιο προέβλεπε να γίνει ένας διάδρομος, αλλά τι διάδρομος θα ήταν αυτός, με τη Βουλγαρία μόνιμα «αφιλόξενη», να παρεμβάλλεται μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας;

Ασφαλώς και δεν έχει σχέση με τα δίκτυα και τις πωλήσεις φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν έχει σχέση με τις εισαγωγές και εξαγωγές. Αλλά όπως και να το κάνουμε, κάτι έλειπε.

Οι αγορές που κάνουν όμως τη διαφορά, είναι οι άλλες δύο, γιατί μιλάμε για την τεράστια αγορά της Ιταλίας, που είναι και κόμβος με την Ευρώπη και μία μεγάλη οικονομία και βιομηχανική χώρα της Ευρώπης, με μεγάλες εισαγωγές κυρίως αλλά και εξαγωγές φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος. Απέναντί της η γειτονική Κροατία.

Η ΔΕΗ ενισχύει κι άλλο τα δυναμικότητά της στη Ρουμανία και επεκτείνεται και σε αυτές τις τρεις χώρες, καθώς αποκτά 90 φωτοβολταϊκά έργα σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, συνολικής ισχύος 2 GW περίπου 500 MW σε κάθε μία από τις 4 χώρες. Θα έχουν παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι σε τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.

Το όραμα επέκτασης εκτός συνόρων της ΔΕΗ γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα με μονάδες παραγωγής από ΑΠΕ. Είναι μία μεγάλη επιτυχία της ΔΕΗ και της διοίκησης του κ. Στάσση. Μεγάλο deal και για τη Mytilineos. Μία δουλειά 2 δισ. ευρώ, είναι αυτή.

Δεν θα ασχοληθούμε ούτε σήμερα με τους χρυσοδάκτυλους, έχουν κουράσει, με το μπες βγες. Πάντως οι ίδιες μετοχές της ΔΕΗ αντιστοιχούν στο 5,27% των δικαιωμάτων ψήφου.

Έχει κι άλλο deal για τη συνέχεια και δεν λέω για αυτό που γνωρίζετε. Στο άλλο, η τιμή είναι η είδηση, τα υπόλοιπα μέσες άκρες… Πάντως γελάστηκα, αυτό το συγκεκριμένο το είχα πιο πολύ για του Αγίου Πνεύματος και διαβάζω από αλλού, ότι είναι για Πάσχα.

Η EpsilonNet είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρία στον κλάδο της στην Ελλάδα και εισηγμένη, μία εταιρία που αποτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ. Χθες με τα καλά νέα από τη Λαγκάρντ, σημείωνε αξιόλογη άνοδο μέχρι τα 9,60 ευρώ. Βγήκαν κι έχωναν τη μετοχή μέχρι το κλείσιμο στο μείον, στα 9,19 ευρώ. Είχαν υπόλοιπο για να ρευστοποιήσουν και το έκαναν πάλι με το συνήθη τρόπο, επιδεικτικά. Αλλά δεν πειράζει, αφού είναι λεφτά των άλλων.. Σωστά; Από τι έχασαν περισσότερο οι πελάτες; Από το λάθος ή από τις επιθετικές πωλήσεις;

Ποιες μετοχές δεν άφησαν χθες ήσυχες στο κλείσιμο όμως; Πρώτα από όλα την Εθνική Τράπεζα που έχει και μεγάλος βάρος στους δείκτες. Μπήκε στις δημοπρασίες στα 7,4860 ευρώ, βγήκε στη λήξη στα 7,45 ευρώ.

Η Jefferies προχθές είχε βάλει τιμή-στόχο τα 8,80 ευρώ. Μετά το placement η συμπεριφορά της μετοχής έχει βελτιωθεί ριζικά. Αποπνέει σταθερότητα και δε λέμε για τις χαζομάρες των αμετανόητων. Λέμε ότι ακόμα κι αν κάνουν χαζομάρες μία ημέρα, την άλλη μέρα είναι εκεί πάλι, πάνω από τα 7 ευρώ, βράχος.

Η άλλη μετοχή που δεν άφηναν να αγιάσει ήταν η Πειραιώς. Ξεκίνησαν από νωρίς λίγο μετά τις 16.00 και από τα 3,9240 ευρώ την έφεραν πίσω στα 3,914 ευρώ. Ξανασηκώθηκε η τιμή και μπήκε στις δημοπρασίες στα 3,9290 ευρώ στο υψηλό ημέρας. Βγήκε τελικά από τις δημοπρασίες στα 3,9180 ευρώ.

Η Morgan Stanley, έβαλε τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,08 ευρώ, τα 2,33 ευρώ για τη Eurobank, για την Alpha Bank τα 2,08 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα  8,20 ευρώ.

Στη Motor Oil πήρε κάποιος κέρδη στα ψηλά στα 27,30 ευρώ πριν το τέλος. Τελικά η μετοχή μπήκε τελικά στις δημοπρασίες στα 27,095 ευρώ. Έκλεισε με άνοδο πάνω από 1% στα 26,88 ευρώ.

Τα χειρότερα όμως έγιναν με τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Πολύ καλή συμπεριφορά η μετοχή όλη τη μέρα μπήκε στις δημοπρασίες με υψηλό ημέρας στα 16,35 ευρώ και τη γύρισαν πίσω μέχρι τα 16,23 ευρώ στη λήξη. Με άνοδο μεν, αλλά αρκετά περιορισμένη από αυτή που σημείωνε.

Παλικαρίσια και χθες ο ΟΤΕ, όλο πάνω. Ε, θα σταματήσει σήμερα, για τον Ιούνιο είναι άλλωστε…

Έχει τη σημασία του ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης, ενημέρωσε αυθημερόν για τις αγορές του. Καμία φορά πιο αυθημερόν δε γίνεται. Αλλά σε κάθε περίπτωση δίνει το μήνυμα εγκαίρως και πρέπει να του αναγνωρισθεί. Αγόρασε χθες 50.000 μετοχές INTRALOT, συνολικής αξίας  56.413,51. Μέση τιμή 1,13 ευρώ δηλαδή, για τη συγκεκριμένη αγορά. Η μετοχή έκλεισε στα 1,12 ευρώ.

Επανήλθε η Nvidia πάνω από τα 900 δολάρια με άνοδο 4,11%. Έπεσε κι άλλο η μετοχή του Τραμπ 5,40% στα 32,41 δολάρια και δεν προφθαίνουν να πουλήσουν οι άνθρωποι, τα συνεταιράκια, που τους έμπλεξε. Έχει φύγει το τραίνο κι αυτοί κλειδωμένοι στα σταθμό, χαζεύουν τη θέα. Με άνοδο πάνω από 4% η Apple και η ARM.

Keywords
Αναζητήσεις
to-mega-deal-ton-2-dis-evro-i-dei-spaei-ta-synora-gemati-eidiseis-i-agora-afthimeron-gia-intralot-xana-i-nvidia.htm
Τυχαία Θέματα