Υψηλά 8 ετών για Εθνική και Eurobank, τα μερίσματα, το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το timing στον ΟΤΕ και το κυνήγι στα ψηλά

08:10 24/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Νέο υψηλό 13 ετών έκανε χθες το ΧΑ και δεν ήταν αυξημένος μόνον ο τζίρος αλλά και ο όγκος των μετοχών. Το μεγάλο μέρος των συναλλαγών έγινε μέσα από το ταμπλό, που σημαίνει ότι κυνήγησαν τα χαρτιά οι νέοι αγοραστές και τα αγόρασαν γενικά χωρίς discount.

Κυνήγησαν δηλαδή τιμές σε μετοχές που προσφέρονταν πολύ χαμηλότερα λίγες μέρες πριν αλλά δεν τις αγόραζαν. Πάλι καλά που ο όγκος συναλλαγών ήταν μεγαλύτερος στην πτώση δηλαδή.

Βιάστηκαν να τους δώσουν χαρτιά οι πωλητές χθες, έπρεπε να τους αφήσουν να κυνηγούν

ανελέητα παραπάνω. Τέλος πάντων έδωσαν μερικά χαρτιά, έχει ανανεωθεί το ενδιαφέρον και μερικοί είναι ελαφρώς τσουρουφλισμένοι, έχοντας πουλήσει χαμηλότερα κι έχοντας αγοράσει χθες και προχθές υψηλότερα. Γενικά όμως τα χαρτιά που πουλήθηκαν στις ημέρες της μεγάλης πτώσης -όχι οι βασικές τοποθετήσεις (οι μάνες που λένε οι παλιοί), παραμένουν σε ποσοστό 60-70% στα χέρια των ισχυρών αγοραστών.

Η Πειραιώς επέστρεψε στην τιμή των 4 ευρώ που είχε γίνει το placement. Όποιος είναι δυσαρεστημένος μπορεί να φύγει ελεύθερος και ωραίος, η μετοχή έχει δώσει πολλές ευκαιρίες και στις 13 Μαρτίου στα 4 ευρώ και στις 21 Μαρτίου με ενδοσυνεδριακή τιμή στα 4 και πολύ κοντινές τιμές εκείνη την ημέρα. Έδωσε επίσης πολλές καλές ευκαιρίες για αποχώρηση με κέρδη με υψηλό έως τώρα το κλείσιμο της 4ης Μαρτίου στα 4,2180 ευρώ (ξέρω- ξέρω αλλά πολλοί είχαν αγοράσει κι από το ταμπλό) και στις 6 Μαρτίου, στα 4,1640 ευρώ.

Ευκαιρίες δόθηκαν και δίνονται λοιπόν. Η διοίκηση της τράπεζας ενδιαφέρεται να έχει καλή η τιμή η μετοχή, αλλά δεν θα κάνει και τον market maker. Η δουλειά της και την κάνει πολύ καλά, είναι να δίνει αξία στους μετόχους μέσα από τις τραπεζικές εργασίες.

Το δημόσιο έπρεπε επίσης να κάνει τη δουλειά του και να στραγγίξει κάθε ευκαιρία που είχε για εισπράξεις και το έκανε κι άλλωστε εδώ ήμασταν όλοι όταν μετά άρχισαν οι κατηγορίες για τις πωλήσεις των μετοχών από την αντιπολίτευση. Άρα γιατί δεν θα έπρεπε και το δημόσιο να κοιτάξει το συμφέρον του;

Με την άνοδο των τιμών των τραπεζών χθες, είχαμε και κάποιες κινήσεις στο δανεισμό των μετοχών. Στην περίπτωση της Πειραιώς που το δάνειο είχε μειωθεί σε 10.000 μετοχές, αυξήθηκε στις 83.000 μετοχές.

Είναι δύσκολο να αντιληφθείς τις τελευταίες ημέρες αν ο δανεισμός αυτός οδήγησε σε ανοιχτές πωλήσεις στις τράπεζες, το επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά.

Στην Alpha και τη Eurobank για παράδειγμα, ο δανεισμός μεγάλων πακέτων μετοχών δεν εμπόδισαν διόλου την άνοδο. Χθες είδαμε την αντίστροφη κίνηση, με τις τιμές και των δύο και ειδικά της Eurobank να έχουν αυξηθεί. Μεγάλο μέρος των δανείων έκλεισε. Στην Alpha, παραμένουν ανοιχτές θέσεις για 112.000 μετοχές από 292.000. Στη Eurobank παραμένουν ανοιχτές θέσεις για 229.000 μετοχές από 384.000 που ήταν.

Το κλείσιμο της Eurobank στα 1,9845 ευρώ είναι νέο υψηλό 8 ετών. Η τράπεζα εξέδωσε με μεγάλη επιτυχία νέο ομόλογο senior με κουπόνι 4,875% και συνεχίζει να μειώνει σταθερά το μέσο κόστος χρηματοδότησής της. Το ομόλογο εκδόθηκε αμέσως μετά το θετικό outlook της S&P και τη συνεννόηση με τον SSM για το μέρισμα. Η τράπεζα αυξάνει τη ρευστότητά της όχι για το κλειδωμένο μέρισμα, αλλά επειδή έχει και υποχρέωση να υποβάλει δημόσια πρόταση εξαγοράς, ίσως στο τέλος του έτους φέτος για την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Η ενοποίηση με την Ελληνική θα ενισχύσει τα κεφάλαια και τη ποιότητα των κεφαλαίων της τράπεζας. Το ποσοστό των αναβαλλόμενων φόρων θα μειωθεί.

Τα 7,5120 ευρώ για την Εθνική είναι επίσης υψηλά οκταετίας. Η Εθνική παρουσιάζει εξαιρετική εικόνα στο ταμπλό κι ετοιμάζεται να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου την Πρωτομαγιά.

Η ΤΙΤΑΝ και η Coca-Cola, κατέγραψαν νέα υψηλά 52 εβδομάδων. Στην πραγματικότητα για την ΤΙΤΑΝ τα 28,35 ευρώ είναι νέα υψηλά πενταετίας, με τη χρηματιστηριακή της Eurobank να έχει βάλει πρόσφατα τιμή-στόχο στα 31 ευρώ. Στην έκθεσή της σημειώνει ότι, με κέρδη ανά μετοχή 3,4 ευρώ το 2023, σημαίνει ότι ξεπέρασε το στόχο που είχε τεθεί για το 2026 τρία χρόνια νωρίτερα. Σημειώνει ακόμα ότι η μετοχή έχει ήδη κάνει ράλι. Άλλωστε όταν έβαζε την τιμή- στόχο στα 31 ευρώ η μετοχή ήταν στα 25 ευρώ. Η ΤΙΤΑΝ στοχεύει σε καθαρά κέρδη 300 εκατ. ευρώ φέτος.

Εξαιρετική η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ στη συνεδρίαση για άλλη μία φορά. Όπως φαίνεται, ήταν θέμα timing. Τα πάει μία χαρά για την ώρα.

Keywords
Αναζητήσεις
ypsila-8-eton-gia-ethniki-kai-eurobank-ta-merismata-to-rali-tis-titan-to-timing-ston-ote-kai-to-kynigi-sta-psila.htm
Τυχαία Θέματα