Εγκρίθηκε η μελέτη της Διπλής Ανάπλασης

Ήταν αναμενόμενο πως μετά τη δραστηριοποίηση για μόνιμη επιστροφή του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο, θα έπαιρνε «μπρος» ο μηχανισμός της Διπλής Ανάπλασης...
Η διοίκηση και ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει πει ένα ξεκάθαρο «όχι» στο πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, το οποίο όμως φαίνεται πως «τρέχει» κανονικά.

1) Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος ανέφερε πως
δεν συμφέρει το Σύλλογο η μετακόμιση σε μία υποβαθμισμένη περιοχή, σε έναν σκουπιδότοπο.

«Ο Βοτανικός δεν μου αρέσει καθόλου. Πήγα και τον είδα. Θεωρώ ότι είναι έγκλημα πώς ο Παναθηναϊκός δέχθηκε να δώσει ένα γήπεδο με αντάλλαγμα ένα οικόπεδο σε υποβαθμισμένη περιοχή».

2) Οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη υποστηρίζουν και αυτοί πως δεν συμφέρει το Σύλλογο σε καμία περίπτωση η μετακόμιση στον Ελαιώνα, εξαιτίας και των (κουτσουρεμένων) ανταλλαγμάτων που παίρνει ο Α.Ο.

Χαρακτήρισαν μάλιστα δημόσια τη Διπλή Ανάπλαση, ως «εφιάλτη» για τον Παναθηναϊκό, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση στον Τάφο του Ινδού.

3) Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, στο πρόσφατο γκάλοπ της 'Συμμαχίας -έστω και μέσω Facebook- εξέφρασε την ξεκάθαρη προτίμησή του για μόνιμη παραμονή στη Λεωφόρο.

4) Το Παναθηναϊκό Κίνημα σύντομα θα παρουσιάσει μελέτες για ανακατασκευή του «Απόστολος Νικολαΐδης» και μετατροπή του σε σύγχρονο γήπεδο, μεγάλης χωρητικότητας, με εμπορικές χρήσεις, με εγκαταστάσεις και για τον Ερασιτέχνη, φιλικό προς το περιβάλλον και το σημαντικότερο: εφικτό να γίνει.

Παρόλα αυτά, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, αυτή τη στιγμή «τρέχει» ένα πρότζεκτ για τον Παναθηναϊκό που δεν το επιθυμεί ο Παναθηναϊκός (ΠΑΕ, Ερασιτέχνης και πλειοψηφία του κόσμου), και το οποίο - εκτός των άλλων- φαίνεται πως είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ypodomes.gr, με απόφαση του ΥΠΕΚΑ εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης.

(Φυσικά και δεν γίνεται κουβέντα για το αν υπάρχει χρηματοδότης στον ορίζοντα, για το αν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει πως το γήπεδο θα είναι προσοδοφόρο ή ζημιογόνο, για τα ενοίκια που θα πληρώνει ο Παναθηναϊκός για να το χρησιμοποιεί, για το αν οι εγκαταστάσεις καλύπτουν τον Ερασιτέχνη και την Ιστορία του, για το αν η περιοχή είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες ή όχι, για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμματοφόρων που θα μετακομίσει σε απόσταση... αναπνοής).

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας ypodomes.gr αναγράφει τα ακόλουθα, όμως σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο «σκούρα» για τον Παναθηναϊκό.

Επιτέλους μετά από χρόνια αναμονής ένα μεγάλο έργο ανάπλασης στην Αθήνα παίρνει μπρος. Με απόφαση του ΥΠΕΚΑ εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το Πρόγραμμα Διπλής Ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων.

Οι περιοχές στις οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης αφορά το Ο.Τ (οικοδομικό τετράγωνο) 22 της περιοχής του Δήμου Αθηναίων επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (περιοχή ανάπλασης 1) και τα Ο.Τ 45-46-50 και 45α (περιοχή ανάπλασης 2) της περιοχής Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων.

Με την απόφαση του ΥΠΕΚΑ ουσιαστικά εγκρίθηκε η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων σε τμήμα της οδού Προφήτη Δανιήλ μεταξύ των οδών Αγίου Πολυκάρπου και Ορφέως που επίσης αναπλάθονται.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ:

Στην περιοχή ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα ανεγερθεί αθλητικό μουσείο –εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης καθώς και η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης οχημάτων χωρητικότητας 700 θέσεων.
-Ανώτατος συντελεστής δόμησης 0,04
-Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 5%
-Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων 4,5 μέτρα

Το 70% της επιφάνειας θα φυτευτεί με πράσινο εκ των οποίων το 50% υψηλό πράσινο (δέντρα). Μετά την κατεδάφιση του σημερινού γηπέδου του Παναθηναϊκού «Απ.Νικολαϊδης» θα τοποθετηθεί γλυπτό για την υπενθύμιση της ύπαρξης του ιστορικού ποδοσφαιρικού γηπέδου της ομάδας της Αθήνας.

Στην περιοχή του Ελαιώνα (η Βοτανικού αν θέλετε) θα αναγερθεί ποδοσφαιρικό γήπεδο (το νέο γήπεδο του Παναθηναικού) χωρητικότητας 40.000 θέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας του τριφυλλιού, αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, υπόγειοι χώροι στάθμευσης 450 θέσεων κ.α.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου εκτός από τις κυρίως αθλητικές δραστηριότητες και τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις , θα υπάρχουν και οι χώροι ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, χώροι εστίασης, εμπορικές χρήσεις , πολυλειτουργικοί χώροι άθλησης, αθλητικοί ξενώνες , χώροι φιλοξενίας, χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι εξυπηρέτησης Τύπου και ΜΜΕ.

Οι εμπορικές χρήσεις δεν θα ξεπερνούν το 17,5% της συνολικής επιφάνειας. Συνολικά επιτρέπεται η δόμηση 47.000τ.μ (34.700 για το γήπεδο-7.500 αθλητικές εγκαταστάσεις ΠΑΟ-4.800 αθλητικές εγκαταστάσεις Δήμου Αθηναίων).
-Μεγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη 30%
-Μέγιστο ύψος γηπέργου 35 μέτρα προσαυξανόμενο κατά 8 μέτρα για στέγαστρα, ικριώματα φωτισμού και εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος (και των δημοπρατήσεων) είναι ο Δήμος Αθηναίων ενώ θα έχει και την γενική ευθύνη και συντονισμό του προγράμματος. Σύμφωνα με την απόφαση η κατεδάφιση του γηπέδου της Αλεξάνδρας θα γίνει «μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ (Ελαιώνας)» και με την επίβλεψη του Δήμου Αθηναίων.
Keywords
Τυχαία Θέματα