Φάκελος «Derby και Ριζούπολη» (photos)

Ταξίδι στο 2003. Ο Παναθηναϊκός έχει χάσει το πρωτάθλημα στη Ριζούπολη. Θυμηθείτε στο GreenZone τους χειρισμούς και τον ρόλο της εφημερίδας Derby τις εβδομάδες που ακολούθησαν του ιστορικού ντροπιαστικού ματς...
Ο ΟΣΦΠ γιορτάζει το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Η οργή της φίλαθλης κοινότητας για την αλητεία της Ριζούπολης έχει κάπως ξεθυμάνει. Το ημερολόγιο
δείχνει 31 Μαΐου 2003. Η εφημερίδα με κόκκινο λογότυπο σε λευκό φόντο κυκλοφορεί με ένα μεγάλο «7» στο πρωτοσέλιδο. «Κοντά σε συμφωνία με Στολτίδη» γράφει σε μία γωνία και στέλνει στα ουράνια τους... Πειραιώτες!

Ποιο είναι το παράδοξο; Ότι δεν αναφερόμαστε στον «Πρωταθλητή», αλλά στην φερόμενη ως Παναθηναϊκή εφημερίδα “Derby”. «Όποιος είδε τη ρωμαϊκή φιέστα στον Πειραιά, ένα μήνυμα μπορεί να στείλει στη διοίκηση του ΠΑΟ. Νιώστε σαν οπαδοί και πράξτε αναλόγως». Η φυλλάδα με το κόκκινο τότε λογότυπο και τα ακόμα πιο κόκκινα αισθήματα ζήλευε τη φιέστα του πρωταθλήματος - ντροπή της Ριζούπολης!

Σχεδόν δέκα χρόνια πέρασαν από την εφιαλτική βραδιά της 11ης Μαΐου 2003, τη βραδιά που πέθανε το ποδόσφαιρο. Κι όμως από το τελευταίο σφύριγμα του Μποροβήλου, νυν αντιπροέδρου της Σούπερ Λίγκας, μέχρι σήμερα λίγα πράγματα άλλαξαν. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ξανά στα ίδια και χειρότερα. Ο ΟΣΦΠ συνεχίζει να παίρνει με αθέμιτους τρόπους τα πρωταθλήματα και οι διοικήσεις του Παναθηναϊκού είναι, μέχρι στιγμής, ανήμπορες να βάλουν ένα φρένο.

Ποιος ήταν ο Παναθηναϊκός του Σέρχιο Μαρκαριάν:

Η ομάδα που το 2002 έφτασε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από την Μπαρτσελόνα.Η ομάδα που το 2003 έφτασε στα προημιτελικά του UEFA και η μοναδική που κατάφερε να αλώσει το Οπόρτο με ιστορικό διπλό κατά της αήττητης μέχρι τότε Πόρτο του Μουρίνιο.Η ομάδα που πέτυχε μία ανεπανάληπτη ανατροπή στο πρωτάθλημα και θα σήκωνε την κούπα αν οι παίχτες της δεν βρίσκονταν απροστάτευτοι και αβοήθητοι -ακόμα και από την ίδια τη διοίκηση- μέσα στη ζούγκλα της Ριζούπολης. Ο κορμός της ομάδας του Μαρκαριάν είναι ο κορμός της Εθνική Ελλάδος που κατέκτησε το EURO 2004.
Ποιο ήταν τα λάθος του Σέρχιο Μαρκαριάν:

Τόλμησε και ζήτησε μεταγραφή. Θεώρησε πως αν αποκτηθεί ο Μάνσο τότε ο Παναθηναϊκός θα διεκδικούσε για δεύτερη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκή κούπα. Τελικά αποκτήθηκε παίκτης. Ο Ξενοφώντας Γήττας!

Το GreenZone θυμάται το ιστορικό των πρωτοσέλιδων του Derby μετά την ήττα με 3-0 από τον ΟΣΦΠ στη Ριζούπολη:
* 12 Μαϊου 2003

«Γεια σας και… ευχαριστούμε που «χαρίσατε» ένα ακόμη πρωτάθλημα στο ερείπιο του Κόκκαλη».
«Αρκετά μας… βασάνισαν και μας… βασανίσατε. ΣΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ. Αυτός πάντως… μας τελείωσε».

«Μπάλα δεν έπαιξαν, όμως το μάτι τους γυάλιζε. ΤΟ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΡΕ ΔΙΚΑΙΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»!

Την επομένη της Ριζούπολης η εφημερίδα Derby δεν έχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ αναφορά στο πρωτοσέλιδό της στα όσα φριχτά συνέβησαν. Προτρέπει, δε, τις κεφαλές του Παναθηναϊκού να διαλύσουν την ομάδα και συγχαίρει τον ΟΣΦΠ που «το ήθελε και το πήρε δίκαια»!

* 13 Μαΐου 2003

«Τέλος εποχής γι’ αυτόν τον Παναθηναϊκό. Δραστικές αλλαγές αμέσως μετά το τέλος της σεζόν στο «τριφύλλι». ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ».

Το «σχέδιο διάλυσης» σε πλήρη εφαρμογή. Καμία αναφορά στα έκτροπα που διαδραματίστηκαν στα αποδυτήρια, στη φυσούνα και κατά το ζέσταμα των παιχτών.

* 15 Μαΐου 2003

«Να αλλάξει η ονομασία της μπίρας πρότειναν οι σύνδεσμοι», γράφει η Derby. Το κρατάμε αυτό.
Στο πρωτοσέλιδό της, η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του Κάρλος Σαΐνιο, σύμφωνα με τον οποίο η ατμόσφαιρα δεν έπαιξε ρόλο στην απόδοση των παιχτών!

«Πρώτος στόχος ο προπονητής για ΠΑΟ», γράφει το Derby. «Εάν επιμείνει στην αποχώρησή του ο Μαρκαριάν». Το ότι δεν ήταν ο Ουρουγουανός αυτός που ήθελε να φύγει... λεπτομέρεια.

* 17 Μαΐου 2003

«Τα λέμε μετά τον Ακράτητο. Συναντήθηκαν χθες Φιλιππίδης και Μαρκαριάν».
«Μαρκαριάν: Είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά μου εδώ, αγαπώ τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του, όμως δεν μπορώ να πω από τώρα τι θα γίνει».

* 20 Μαΐου 2003:

«Έντεκα συμβόλαια στο τραπέζι μετά τον Ακράτητο. Προ των πυλών οι αλλαγές στην Παιανία».

Η αποδόμηση μίας πετυχημένης ομάδας ξεκινάει.

«Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση στις σχέσεις της ΠΑΕ με τους συνδέσμους. “ΠΑΝΑΘΑ 13” θα λέγεται πλέον η μπύρα του “τριφυλλιού”».

Πάλι καλά που έπιασαν τον παλμό των οπαδών η ηγεσία της ΠΑΕ και η εφημερίδα Derby!

* 21 Μαΐου 2003:

«Όποιος αγαπάει πραγματικά τον Παναθηναϊκό ένα πράγμα πρέπει να απαιτεί από τη διοίκηση. ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΑΙ… ΓΡΗΓΟΡΑ. Οι σκέψεις για αποφάσεις να γίνουν άμεσα πράξη. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς συγκεκριμένα μέτρα μεγαλώνει τη ζημιά στο “τριφύλλι”. Την Τρίτη το ραντεβού Μαρκαριάν – Φιλιππίδη».

Δεν κρατιέται η φυλλάδα για την ολική διάλυση. Τα όσα συνέβησαν στη Ριζούπολη μονίμως εξαφανισμένα από τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας.

* 22 Μαΐου 2003:

«Εν αναμονή των εξελίξεων στην ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός. ΚΑΡΤΕΡΙ για Μπάγεβιτς».

Καλώς τον και τον Ντούσαν.... Ακόμα δεν τον «έφυγαν» τον Μαρκαριάν και εμφανίζεται ο Μπάγεβιτς στο προσκήνιο. Ο προπονητής της παράγκας, ο τεχνικός που σήκωσε τα πιο βρώμικα πρωταθλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο άνθρωπος που ούτε ζωγραφιστό δεν θέλουν να βλέπουν οι οπαδοί του Τριφυλλιού, είναι ο ιδανικός αντικαταστάτης του Μαρκαριάν. Το όνομά του θα ακούγεται κάθε φορά που ο Παναθηναϊκός θα ψάχνει άνθρωπο για τον πάγκο του.

Την ίδια ημέρα η Πόρτο κατέκτησε το Κύπελλο UEFA. Η εφημερίδα απλώς ειρωνεύτηκε όσους την αποκαλούσαν καφενείο γράφοντας στο πρωτοσέλιδο ότι «Το καφενείο της Πόρτο πήρε το ΟΥΕΦΑ». Το ότι ο Παναθηναϊκός πιθανότατα θα ήταν στη θέση της αν η ηγεσία λειτουργούσε με... Παναθηναϊκά κριτήρια, εξυπακούεται πως παραλήφθηκε.

28 Μαΐου 2003:

«ΟΡΙΣΤΙΚΟ αντίο από Σέρχιο. Σε αναζήτηση προπονητή ο ΠΑΟ, ο οποίος τόσο καιρό “κρεμάστηκε” από τα “φεύγω – δεν φεύγω” του Μαρκαριάν».

«Βάλτε και την 7η Μαΐου στο… γραφείο σας. Έτσι στήθηκε η «ζούγκλα».

Τα αίσχη της Ριζούπολης τα θυμήθηκε η Derby με καθυστέρηση δύο εβδομάδων και συμπτωματικά μόλις οριστικοποιήθηκε η αποχώρηση του Ουρουγουανού τεχνικού.

31 Μαΐου 2003:

Το αφιέρωμα κλείνει με το τεράστιο «7» στο πρωτοσέλιδο και αφήνει τους αναγνώστες με ένα τεράστιο ερωτηματικό... Εννοεί τον 7ο τίτλο των Πειραιωτών ή απλώς τη Θύρα 7;
GreenZone.Gr
Πρωτοσέλιδα εφημερίδας Derby μετά το ματς της Ριζούπολης
144
Keywords
Αναζητήσεις
πρωτοσέλιδο derby μετά τη ριζούπολη, πρωτοσελιδα αθλητικων εφημεριδων μετα τη ριζουπολη
Τυχαία Θέματα