Ο πρώτος ευεργέτης του Παναθηναϊκού

Το GreenZone σκαλίζει το αρχείο του και παρουσιάζει τον πρώτο ευεργέτη του Παναθηναϊκού: Ένα νεαρό φίλαθλο που έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη… Σε καθημερινή πολιτική εφημερίδα του 1908 διαβάζουμε σε φύλλο που δημοσιεύθηκε τέτοιες ημέρες, τέλη Μαΐου, μία είδηση που μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Σε στήλη με «διάφορα-μικρά», εστιάζουμε -ανάμεσα στις αναφορές για το χαμηλό ύψος των τεντών στην οδό Αιόλου και το πρόβλημα καθαριότητας
της πρωτεύουσας- τις ακόλουθες λέξεις:

«Κάποιος νεαρός φίλαθλος εδώρησεν εις τον “Σύλλογον Ποδοσφαιρίσεων 1000 δραχμάς.
Ο Σύλλογος θα τον ανακηρύξη ευεργέτην».

Το GreenZone σκαλίζει το παρελθόν του Παναθηναϊκού και τις εμβρυακές ημέρες του μετέπειτα ένδοξου Συλλόγου. Η φίλαθλη κοινωνία είχε ενθουσιαστεί από το νέο, «επαναστατικό» άθλημα που δίδασκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (πρόκειται για τον «Σύλλογο Ποδοσφαιρίσεως» που αναφέρει το δημοσίευμα, μετέπειτα Παναθηναϊκό). Οι «ακόλουθοι» της παρέας του Γιώργου Καλαφάτη αυξάνονταν συνεχώς. Όλο και με πιο γοργούς ρυθμούς.

Το ποσό των 1.000 δραχμών που δώρισε ο νεαρός (ανώνυμος σήμερα, λόγω έλλειψης στοιχείων) φίλαθλος ήταν εξωφρενικά μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε πως το 1913 η συνδρομή των μελών του Ομίλου ήταν μία δραχμή μηνιαίως για τα απλά μέλη και δύο δραχμές για τα ενεργά (για όσους είχαν, δηλαδή, δικαίωμα ψήφου και δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες).

Ακόμα και πολλά χρόνια μετά, όταν ο Παναθηναϊκός είχε γιγαντωθεί, το 1926, η συνδρομή των μελών ήταν 100 δραχμές ετησίως.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, πόσο μεγάλο ήταν για τα δεδομένα της εποχής το ποσό που δώρισε ο «άγνωστος» νεαρός και γιατί, όπως διαβάζουμε, αποφασίστηκε να ανακηρυχθεί «ευεργέτης» του Συλλόγου.

Πράσινος Ασθενής
Keywords
Τυχαία Θέματα