Το μπαράζ του ’63 και μία μεγάλη αδικία

Η «ξαφνική μετάθεση» του Πιτυχούτη, η δίμηνη τιμωρία του Λουκανίδη και ένα «κιτρινόμαυρο» πρωτάθλημα που άξιζε ο Παναθηναϊκός!
Από τις πλέον «περίεργες» περιόδους κατά τα πρώτα χρόνια της Α’ Εθνικής Κατηγορίας ήταν το 1962-63. Τον τίτλο κατέκτησε η ΑΕΚ, σε αγώνα μπαράζ που διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 1963 και έληξε ισόπαλος 3-3.

O Παναθηναϊκός αγωνίστηκε με δύο
πάρα πολύ σημαντικές απώλειες. Δύο εκ των καλυτέρων, πιο δυναμικών, παθιασμένων και ποιοτικών ποδοσφαιριστών του, οι Ζαχαρίας Πιτυχούτης και Τάκης Λουκανίδης απουσίαζαν για μη αγωνιστικούς λόγους. Ο μεν πρώτος -που ταυτόχρονα με το ποδόσφαιρο υπηρετούσε την πατρίδα- μετατέθηκε ξαφνικά, χωρίς αιτιολογία, δύο ημέρες πριν το ματς, στην Αλεξανδρούπολη! Ο δεύτερος, ήταν τιμωρημένος με δίμηνο ΑΔΙΚΟ αποκλεισμό από την ΚΕΠ της ΕΠΟ (επί Θανάση Μέρμηγκα, όσο βρισκόταν στα «ντουζένια» της η κόντρα ΠαναθηναϊκούΟλυμπιακού, λίγο πριν τη διάλυση του ΠΟΚ).

Η τιμωρία του Λουκανίδη
Στις 28 Απριλίου 1963 ο Τάκης Λουκανίδης είχε αποβληθεί σε αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Τον είχε χτυπήσει ο ποδοσφαιριστής Χασιώτης και στη συνέχεια ο διαιτητής Κατάλντο θεώρησε πως ο παίκτης του Παναθηναϊκού απάντησε με «απόθηση με το κεφάλι». Ωστόσο, ο ιταλός ρέφερι έδωσε μία νέα διάσταση του περιστατικού, με επίσημο έγγραφο που τηλεγράφησε προς την ΕΠΟ. Εξήγησε πως κακώς τιμωρείται ο Λουκανίδης, καθώς όχι μόνο δεν χτύπησε τον Χασιώτη αλλά στην ουσία επιχειρούσε να αμυνθεί και να προστατευθεί από νέο χτύπημα του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ! Σημείωσε πως θεώρησε σκόπιμο να αποβάλει και τους δύο, λόγω της έντασης του αγώνα. Η ΕΠΟ φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψιν της το τηλεγράφημα.
Στα παιχνίδια πρωταθλήματος που είχαν δώσει οι δύο ομάδες, μεταξύ τους, εκείνη τη σεζόν, ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει μία φορά (0-2). Το άλλο ματς είχε λήξει ισόπαλο (1-1). Οι «πράσινοι» υπερείχαν και στη διαφορά τερμάτων (47 υπέρ, έναντι 45 υπέρ). Τελικά όμως έγινε γνωστό πως οι κανόνες προέβλεπαν μπαράζ. Ο αγώνας αποφασίστηκε να γίνει στην έδρα των «κιτρινόμαυρων», στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο μπαράζ, ο Παναθηναϊκός επιζητούσε μόνο τη νίκη, ενώ η ΑΕΚ και με ισοπαλία στεφόταν πρωταθλήτρια. Η «Ενωση» είχε πετύχει 20 νίκες στο πρωτάθλημα, ενώ οι «πράσινοι» 19. Έτσι αν κέρδιζε το Τριφύλλι θα έφτανε τις 20 νίκες και επειδή υπερείχε στα υπόλοιπα στατιστικά θα σήκωνε την κούπα.

Τελικά το ματς έληξε 3-3 και η ΑΕΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια.

Με λίγα λόγια οι δύο ομάδες τερμάτισαν ισόβαθμες (77 βαθμοί), έπαιξαν τρία ματς ως αντίπαλοι, ο Παναθηναϊκός κέρδισε το ένα και η ΑΕΚ κανένα, το μπαράζ έγινε στην έδρα της ΑΕΚ και έληξε ισόπαλο, και τελικά την κούπα την σήκωσε η «Ένωση».

Το χειρότερο; Ο Παναθηναϊκός πέτυχε το γκολ του τίτλου (4-3) και ο διαιτητής το ακύρωσε χωρίς να καταλάβει κανείς το λόγο.

Ο Στέφαν Μπόμπεκ που είχε αναλάβει τον Παναθηναϊκό πριν λίγες εβδομάδες, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Χάρι Γκέιμ, τόνισε μετά τη λήξη της αναμέτρησης:

«Για μένα ο Παναθηναϊκός έχασε τον τίτλο βασικά από τον κατατρεγμό του διαιτητή! Και εξηγούμαι: Το γκολ του Πανάκη ήταν απόλυτα κανονικό και ίσως το πιο καθαρό από τα άλλα έξι. Ο Πανάκης πήρε την μπάλα ανάμεσα από δύο παίκτες της ΑΕΚ. Ο ένας απ’ αυτούς, αν θυμάμαι καλά ο σέντερ-μπακ, προσπαθούσε να τον ανακόψει κάνοντας φάουλ, χωρίς όμως να το κατορθώσει. Στην συνέχεια ο Πανάκης επέτυχε το γκολ με τρόπο πέρα για πέρα κανονικό. Ενώ η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα, ο διαιτητής σφύριξε φάουλ εις βάρος του παίκτη του Παναθηναϊκού! Στο σημείο αυτό είμαι κατηγορηματικός, γιατί παρακολουθούσα τον διαιτητή που δεν έκανε καμία κίνηση πριν σημειωθεί το γκολ. Κατά συνέπεια το λάθος του ήταν διπλό. Πρώτον γιατί δεν υπήρχε περίπτωση φάουλ του σκόρερ και δεύτερον, γιατί περίμενε να εξελιχθεί η φάση και ύστερα να αποφασίσει».
Το σκορ είχε ανοίξει ο Κώστας Τουμπέλης του Παναθηναϊκού, όμως η ΑΕΚ με αντεπίθεση διαρκείας διαμόρφωσε γρήγορα το 1-3. Τα πανηγύρια στη Ν. Φιλαδέλφεια κόπηκαν απότομα όταν ο Παναθηναϊκός επέστρεψε με γκολ των Κώστα Λινοξυλάκη και Στέλιου Παναγιωτίδη.

Τα «πράσινα λιοντάρια» έδειχναν τα δόντια τους και στο 80΄ ο Βαγγέλης Πανάκης σημείωσε το νικητήριο τέρμα που αδίκως ακυρώθηκε.

Το χαμένο πρωτάθλημα δημιούργησε προσωρινή αναταραχή στο «στρατόπεδο» του Τριφυλλιού. Όμως ο Μπόμπεκ αποδείχθηκε γρήγορα πως είχε έρθει για να χτίσει την ομάδα που θα διέγραφε από το λεξιλόγιό της τη λέξη «ήττα». Και τα κατάφερε την αμέσως επόμενη περίοδο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε για τους παίκτες του Παναθηναϊκού που όρμησαν μετά τον αγώνα κατά θρασύδειλων οπαδών της ΑΕΚ που τους προσέβαλαν.
Keywords
Αναζητήσεις
αεκ 1963, παναθηναϊκος αδικιες
Τυχαία Θέματα