Το «πραξικόπημα» του 1979 και η ανάγκη για αλλαγή σελίδας

Οι ιστορικές αλλαγές του 1979 και η σταδιακή διάβρωση του Παναθηναϊκού που σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα το Τριφύλλι των «οραματιστών» Νικολαΐδη και Μαντζεβελάκη...
Αντώνης Μαντζεβελάκης και Απόστολος Νικολαΐδης«(…) Με αφετηρία ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να παραμείνει πάντα Παναθηναϊκός σε οποιαδήποτε
μορφή ή σχήμα, ότι το τριφύλλι πρέπει να μείνει πάντα τριφύλλι όπως το οραματίσθηκαν οι ιδρυτές του και όπως το διαφύλαξαν οι μεταγενέστεροι οπαδοί του, απευθύνομαι σε όλους τους φίλους του Π.Α.Ο. και ζητώ τη συμπαράστασή τους»,
Αντώνης Μαντζεβελάκης, «Καθημερινή», 21 Ιουνίου 1979

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουε ο Αντώνης Μαντζεβελάκης, ο «αφανής» μεν παράγοντας, με ανυπέρβλητο δε έργο στο Τριφύλλι, λίγες εβδομάδες πριν ο Όμιλος Βαρδινογιάννη αποκτήσει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Και πόσο μέσα έπεσε! Ο Παναθηναϊκός δεν παρέμεινε Παναθηναϊκός. Το ποδόσφαιρο, άμεσα, από τη στιγμή που έγινε επαγγελματικό άλλαξε. Η ενδοξότερη ομάδα της πρωτεύουσας και όλης της χώρας δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.

Η διαφθορά κατασπάραξε το Τριφύλλι και η οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν αντέδρασε ποτέ στον πόλεμο που δεχόταν ο Παναθηναϊκός. Έμενε παρατηρητής. Παράλληλα, δεν επιμελήθηκε ποτέ να έχει σταθερά η ομάδα αξιοπρεπείς παίχτες που να «παλεύουν» κόντρα στο κατεστημένο. Σίγουρα έφερε σπουδαία ονόματα, όπως οι Ρότσα, Σαραβάκος, Ζάετς, Βαζέχα. Όπως αποδείχτηκε, όμως, δεν ήταν αρκετά για να κατακτήσει την κορυφή για την οποία ήταν πλασμένος από τους ιδρυτές του ο Παναθηναϊκός.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου πριν δημιουργηθεί η ΠΑΕ, Απόστολος Νικολαΐδης σε μία πολύ σπάνια συνέντευξη που έδωσε στην επετειακή έκδοση των 70 χρόνων του Ομίλου (που τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ) τόνισε:
«Αν το ποδόσφαιρο γίνει επαγγελματικό τότε θα αποχωρήσω από τον Παναθηναϊκό».

Πάντα διορατικός ο «Πατριάρχης» του Τριφυλλιού έβλεπε από μακριά τους κινδύνους να έρχονται και προειδοποιούσε εγκαίρως. Το ποδόσφαιρο εν τέλει έγινε επαγγελματικό, ο Παναθηναϊκός πέρασε στα χέρια των Βαρδινογιάννιδων και ο Απόστολος Νικολαΐδης δε χρειάστηκε να αποχωρήσει από τον Όμιλο, καθώς έφυγε από τη ζωή έναν χρόνο μετά, το 1980.

Τον Ιούλιο του 1979 κορυφώνεται η διαδικασία ίδρυσης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Οι σημαντικότερες υποψήφιες παρατάξεις για να αναλάβουν τα ηνία του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι του Παύλου Γιαννακόπουλου, των «φίλων Μαντζεβελάκη» και του Μάνου Μαυροκουκουλάκη.

Ο αρθρογράφος Θέμις Κεσίσογλου είχε μία πιο ριζοσπαστική πρόταση. Εν έτη 1979 πρότεινε ΠΑΕ λαϊκής βάσης. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουλίου 1979 στην «Καθημερινή» με τίτλο «Μπίζνες και ποδόσφαιρο» έγραψε:

«Χρειάζεται προσοχή. Τα μέλη των Συλλόγων έχουν ηυξημένες υποχρεώσεις. Δεν πρέπει να αδιαφορήσουν. Δεν πρέπει να αφήσουν τους συλλόγους να περάσουν στα χέρια εμπόρων. Οι σύλλογοι είναι ανάγκη να μείνουν στα χέρια των φιλάθλων που τους αγαπούν και τους πονούν. Οι φίλαθλοι πρέπει να γίνουν μέτοχοι. Έτσι,
Keywords
Αναζητήσεις
μαντζεβελακης
Τυχαία Θέματα