Το πρώτο παιχνίδι του Παναθηναϊκού

Στις 21 Μαΐου 1908, ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών έπαιζε το πρώτο του παιχνίδι. Αντίπαλος ο Διαγόρας...

Το ημερολόγιο γράφει 21 Μαΐου 1908. Οι δείχτες του ρολογιού δείχνουν 5 και 30 μ.μ. Το γεγονός που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού ξεκινούσε. Ο Παναθηναϊκός,
τότε Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών, έδινε τον πρώτο του αγώνα. Αντίπαλος ο Διαγόρας Αθηνών, ποδοσφαιρική ομάδα που είχε ιδρυθεί ένα χρόνο πριν. Το GreenΖone σας ταξιδεύει 105 έτη πίσω...

Είχαν προηγηθεί, στις 11 Μαΐου του 1908, τα εγκαίνια του συλλόγου που είχε ιδρύσει ο Γιώργος Καλαφάτης με παιχνίδι επίδειξης ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ομάδα.

Ο κόσμος, απλοί φίλοι του αθλητισμού αλλά και άτομα της υψηλής κοινωνίας, μάθαιναν στην ουσία το άθλημα από τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο. Μέχρι τότε, οι φίλαθλοι ήταν απόμακροι από τον μετέπειτα «βασιλιά των σπορ» και οι περισσότεροι σνόμπαραν το σπορ που παιζόταν με τα πόδια. Όμως τα αδέλφια Καλαφάτη κέρδιζαν κάθε μέρα που περνούσε όλο και περισσότερους οπαδούς. Η «ασθένεια» του ποδοσφαίρου δεν άργησε να μεταδωθεί -για αρχή- σε όλη την Αθήνα.

«Εις τον γενόμενον αγώναν του φουτ-μπωλ εις το ποδηλατοδρόμιον μεταξύ του “Διαγόρα” και του Ποδοσφαιρικού Ομίλου ενίκησεν ο “Διαγόρας” με ένα τέρμα. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι καλοί παίκται του Ποδοσφαιρικού Ομίλου δεν έλαβον μέρος εις τον αγώνα, αλλά μόνο οι τώρα γυμναζόμενοι».

Οι ποδοσφαιριστές που αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καιροί» είναι οι Αλέξανδρος Καλαφάτης, Σταυρόπουλος, Μαρινόπουλος και Γαέτας. Οι τέσσερις παίκτες, μαζί με τον Τζεράχη, είχαν ζητήσει από τον Πανελλήνιο στον οποίο ανήκαν, από τις 2 Μαΐου, μέσω επίσημης επιστολής, να τους δοθεί η άδεια για να συμμετάσχουν στο παιχνίδι. Ο Πανελλήνιος απάντησε θετικά μόνο στον Τζεράχη.

Πράσινος Ασθενής
Keywords
Τυχαία Θέματα