Κρίση και εκλογές ρίχνουν τις κρατήσεις

Λιγότερο από 20 μέρες απομένουν πλέον για την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, ωστόσο οι ξενοδοχειακές μονάδες σε Χαλκιδική και Πιερία κρατάνε «μικρό καλάθι», αφού με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στη χώρα, οι άνθρωποι του τουρισμού περιμένουν να πουν για άλλη μια φορά τη φράση «κάθε πέρυσι και καλύτερα».

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη


Είναι δεδομένο για τους ξενοδόχους των αγαπημένων προορισμών των Θεσσαλονικέων, ότι η κίνηση για από τους Έλληνες τουρίστες φέτος θα είναι χαμηλή, αφού οι υποχρεώσεις αναγκάζουν τον κόσμο να διαθέτει αλλού τα εισοδήματα του και χρήματα για διακοπές ή

την πάλαι ποτέ παραθέριση δεν υπάρχουν πια.
Σημαντικό πλήγμα βέβαια για τα ξενοδοχεία ήταν η κατάργηση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού, του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, κάτι που στήριζε εδώ και πολλά χρόνια τις τουριστικές επιχειρήσεις, όταν τα ποσοστά των συμβατικών τουριστών ακολουθούσαν συνεχώς πτωτική πορεία.
Αυτοί που όμως φαίνεται να σώζουν την παρτίδα για τους κοντινούς τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλονίκης, είναι οι ξένοι τουρίστες και ειδικότερα επισκέπτες από τις πρώην ανατολικές χώρες, που ειδικά στις αρχές του καλοκαιριού, αποτελούν τη μοναδική οικονομική ανάσα για τα ξενοδοχεία στην Χαλκιδική και κυρίως στην Πιερία.
Σέρβοι, Βούλγαροι, Τσέχοι, Ρουμάνοι, αλλά και Πολωνοί, είναι αυτοί που μαζί με Ρώσους και Ουκρανούς συνθέτουν το νέο τουριστικό-γεωγραφικό χάρτη στους δύο νομούς, που σε μεγάλο τους ποσοστό έχουν κατοίκους που ζουν από τον τουρισμό.

Πλήγμα η πολιτική κατάσταση

Το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται και από τι φαίνεται θα είναι ακόμα σε δύσκολη πολιτική κατάσταση, είναι σίγουρα μια τροχοπέδη για τις κρατήσεις από το εξωτερικό και ειδικότερα από τις χώρες που «στέλνουν» αρκετούς τουρίστες. «Η πολιτική αλλά και η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο, αφού έχουμε σημαντικό ποσοστό παγώματος των κρατήσεων από ξένα τουριστικά πρακτορεία» επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Αφροδίτη Λέηνα. «Έχω μιλήσει πρόσφατα με τουριστικούς πράκτορες και όταν ανέφερα το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών μέσα στον Ιούνιο, παρουσιάστηκαν πολύ προβληματισμένοι.
Όσον αφορά το θέμα των κρατήσεων από βαλκανικές και ανατολικές χώρες, η πτώση στις κρατήσεις όσον αφορά την Πιερία, παρουσιάζει τώρα μια πτώση της τάξης του 10 με 15%, όμως υπάρχει η ελπίδα να ανεβεί τις επόμενες ημέρες εάν βέβαια δεν υπάρξουν απρόοπτα.
Χειρότερα είναι τα πράγματα στη Χαλκιδική, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Γρηγόρη Τάσιο να επισημαίνει ότι η πτώση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 35%. «Τα πράγματα είναι δύσκολα, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια αυτήν την περίοδο δουλεύουμε μόνο με ξένους από ανατολικές χώρες, περιμένουμε όμως να φτιάξουν τα πράγματα για να έχουμε μικρότερο αρνητικό ποσοστό.
Αισιόδοξο μήνυμα ωστόσο στέλνουν οι κρατήσεις από Ρωσία και Ουκρανία που παρουσιάζουν μία αύξηση 5-10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ «βουτιά» στο 35% έχουν κάνει οι κρατήσεις από Γερμανούς, καθώς το κακό κλίμα

Keywords
Τυχαία Θέματα