Επένδυση στον τουρισμό μέσω προγράμματος 73 εκατ. ευρώ

Έχει ήδη προδημοσιευθεί η προκήρυξη και αναμένονται οι απαραίτητες ημερομηνίες
60% για τις μικρές και 50% για τις μεσαίες επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενίσχυσης στην Ήπειρο
Τα «μεγάλα μέσα» ώστε ο τουρισμός να καταστεί ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας και κύριος μοχλός εξόδου από την κρίση, κάτι που αποτελεί και το βασικό στόχο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού, επιστρατεύει η κυβέρνηση.
Μπορεί η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και οι εκάστοτε κυβερνητικές αδυναμίες να έβαλαν τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις «στον πάγο», ωστόσο ενεργοποιούνται ξανά οι αναπτυξιακές δυνατότητες

της χώρας μας, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα ύψους 72,7 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα ενισχυθούν μέχρι και 60%, υπάρχουσες αλλά και νέες μικρές και μεσαίες τουριστικές μονάδες, καταλύματα, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κ.α.
Η προκήρυξη του εν λόγω προγράμματος έχει ήδη προδημοσιευθεί και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι απαραίτητες ημερομηνίες καθώς και οι τελικές λεπτομέρειες.
Το πρόγραμμα το οποίο θα «τρέξουν» οι Περιφέρειες προβλέπει ενίσχυση από 40% έως 60% της επένδυσης για την οποία θα ενταχθούν οι υφιστάμενοι ή νέοι επιχειρηματίες, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης κυμαίνεται από 30.000 έως 300.000 ευρώ.
Τα ποσοστά ενίσχυσης στην Ήπειρο θα είναι 60% για τις μικρές και 50% για τις μεσαίες επιχειρήσεις, ποσοστά ικανά να προσελκύσουν νέους αλλά και παλιούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον κλάδο του τουρισμού.
Ειδικά στην Ήπειρο, όπου ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ανάπτυξής της, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας, οι νέοι δεν παίρνουν εύκολα την απόφαση να επενδύσουν σε αυτόν, το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να τους πείσει, αφού ακόμη κι αν δε διαθέτουν το απαραίτητο κεφάλαιο, μπορούν να κάνουν χρήση μεσομακροπρόθεσμου επιχειρηματικού δανείου ειδικού σκοπού και να ωφεληθούν από τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΤΕΑΝ και το «JEREMIE».
Επίσης, ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι υποχρεωτικός.
Οι δικαιούχοι, θα έχουν την ευκαιρία, μέσω του προγράμματος να δημιουργήσουν, να επεκτείνουν ή να αναβαθμίσουν κτίρια και εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων, να εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες και τις διοικητικές διαδικασίες της επιχείρησης και να εφαρμόσουν συστήματα διασφάλισης ποιότητας των υπηρεσιών.
Παράλληλα, μπορούν να καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους φιλικές προς το περιβάλλον, μέσω περιβαλλοντικών πιστοποιήσεων και εξοικονόμησης ενέργειας, να αναπτύξουν καινοτομίες και να εισάγουν Τεχνολογίες Πληροφορικής.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, νέες επιχειρήσεις που δεν έχουν μέχρι την ημερομηνία παραλαβής της επενδυτικής τους πρότασης δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις και οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά την παραλα

Keywords
Τυχαία Θέματα