ΟΡΟΥΣ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

09:25 5/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Τον παράγοντα της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και των γεωπολιτικών στόχων της χώρας θέτει ως κριτήριο για τις αποκρατικοποιήσεις του κλάδου  η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, συμπληρωματικά βέβαια με τις εισπρακτικές ανάγκες.

Του Θοδωρή Παναγούλη

«Δεν είναι μόνο το τίμημα, πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες στις αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα όπως η εθνική ενεργειακή στρατηγική», τονίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Σύμφωνα άλλωστε με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας

κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου μιλώντας στο συνέδριο του Economist, «ειδικά σε τομείς όπως το αέριο, οι εταιρείες του δημοσίου έχουν αναλάβει την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής που αφορά τόσο σε διεθνείς συνεργασίες, όσο και στην εσωτερική ανάπτυξη υποδομών και δικτύων αλλά και στην εφαρμογή ευρωπαϊκών στρατηγικών όπως η ασφάλεια τροφοδοσίας».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου εκτός από τα ποσοτικά κριτήρια, για τις αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα τίθενται και ποιοτικά κριτήρια. Με τον τρόπο αυτό τίθεται στην πραγματικότητα ζήτημα δημοσίου ελέγχου σε εταιρείες όπως η ΔΕΠΑ η ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΗ και φυσικά στις εταιρείες που διαχειρίζονται τα δίκτυα ηλεκτρισμού και αερίου.

Μια τέτοια φιλοσοφία προσέγγισης των αποκρατικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα έρχεται σε αντίθεση με την αντιμετώπιση του θέματος από το οικονομικό επιτελείο το οποίο, την ίδια στιγμή, συζητά ακόμα και την επίσπευση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ως μια εμβληματική περίπτωση που θα δώσει ισχυρό μήνυμα προς την τρόικα για τη βούληση της κυβέρνησης.

Το θέμα βεβαίως θα αποφασιστεί σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, δεν πρέπει όμως να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο κ. Παπαγεωργίου είναι προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά, τον οποίο είχε συνοδεύσει κατά την προ διμήνου επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον κ. Πούτιν και συζήτησαν τα θέματα των αγωγών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δηλώνεται αρμοδίως, στρατηγικός στόχος της χώρας είναι να αποτελέσει η Ελλάδα μέρος του νοτίου διαδρόμου αλλά και «πύλη» της Ε.Ε. για εισαγωγή αερίου από κάθε πιθανή και διαθέσιμη πηγή. Αλλά και στον τομέα του ηλεκτρισμού, παραμένει σταθερός ο στόχος για τη ΔΕΗ, η αποκρατικοποίηση ή πιθανή πώληση παγίων της, να συνδυαστεί με πιθανή ικανοποίηση της διαχρονικής προσπάθειας για επέκταση των δραστηριοτήτων της και διεθνοποίηση της παρουσίας της.

Keywords
Τυχαία Θέματα