GOLDMAN SACHS: ΣΦΑΛΜΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Μέσω δύο οικονομολόγων, η γνωστή επενδυτική τράπεζα της Wall Street, Goldman Sachs υποστηρίζει ότι είναι σφάλμα να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, παραθέτοντας μάλιστα και τους κύριους λόγους του σκεπτικού της.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs

για την Ευρώπη, Χιου Πιλ, αλλά και ο οικονομικός αναλυτής Θεμιστοκλής Φιοτάκης, γράφουν, σε ένα σημείωμά τους με τίτλο «Τα σφάλματα μιας ελληνικής εξόδου: Η εισαγωγή νομίσματος δεν αποτελεί εύκολη επιλογή για την Ελλάδα», ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα παρουσιάσει πολλές δυσκολίες και ότι η νομισματική υποτίμηση δεν είναι το μόνο που χρειάζεται να γίνει. Οι δύο οικονομολόγοι αναφέρουν σχετικά ότι «το κόστος της εισαγωγής ενός καινούργιου νοσμίσματος είναι τόσο μεγάλο που λειτουργεί ως γερό αντικίνητρο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη σε μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση στο προσεχές μέλλον» και απαριθμούν τους λόγους για το συμπέρασμά τους:

Α. Οι Έλληνες δεν θα έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό το καινούργιο νόμισμα, καθώς θα το βλέπουν απλώς σαν έναν τρόπο χρηματοδότησης των χρεών από ένα αφερέγγυο κράτος.

Β. Οι ξένες εταιρείες και οι ξένοι επενδυτές δεν είναι πολύ πιθανό να δουν το νόμισμα αυτό ως βιώσιμο τρόπο για να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα.

Γ. Η ζήτηση για ευρώ θα είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποτίμηση, φυγή κεφαλαίων και τραπεζικούς πανικούς.

Ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει το νόμισμα σε φερεγγυότητα, είναι η λιτότητα και ένας πειθαρχημένος νομισματικός έλεγχος. Η Ελλάδα θα χρειαστεί έτσι ίσως περισσότερα ευρώ για να το καταφέρει, καθώς θα χρειαστεί να προσδεθεί το νέο νόμισμα στο ευρώ και να στηριχτεί σε αποθέματα ευρώ. Οι παραπάνω, λοιπόν, είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που θα προέκυπταν από μια έξοδο της Ελλάδας, οι οποίες θα έβαζαν σε δοκιμασία τη φερεγγυότητα της ευρωζώνης και πιθανόν να έπλητταν αντίστοιχα την ελληνική οικονομία.

«Στην πράξη, όμως, η διαδικασία εισαγωγής ενός νέου νομίσματος είναι πολύ πιο περίπλοκη και τιμωρητική για τη χώρα απ’ ό,τι φαίνεται», αναφέρουν, μεταξύ άλλων οι Πιλ και Φιοτάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα