GUARDIAN: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΘΑΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

Η απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Αθήνα, Έλεν Σμιθ υπογράφει άρθρο στο οποίο περιγράφει τα συμβάντα στη χθεσινή γενική απεργία στην Ελλάδα και μιλά με ανθρώπους που βγήκαν να διαδηλώσουν κατά των μέτρων λιτότητας.

Στο άρθρο της η Έλεν Σμιθ σημειώνει: «Όπως αναφέρει η Βάνα Μενταλένη,

οι πολιτικές λιτότητας βύθισαν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων στη φτώχεια και το φόβο» και φιλοξενεί τις δηλώσεις της γυναίκας:

“Μετά από τρία χρόνια ασταμάτητων φόρων και περικοπές μισθών, έφτασε το σημείο όπου τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο. Είναι τόσο άσχημα τα πράγματα που κάποιες οικογένειες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να θάψουν τους νεκρούς τους. Νεκρά σώματα κείτονται σε δημόσια νοσοκομεία στα αζήτητα μέχρι να ενεργοποιηθούν οι δημοτικές αρχές και να ξεκινήσει η διαδικασία ταφής τους”.

Η Σμιθ συνεχίζει: «Στην Ελλάδα γίνεται για δεύτερη φορά σε ένα μήνα γενική απεργία και η Βάνα θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και στους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε.»: ”Μια φορά κι ένα  καιρό είχαμε μια αξιοπρεπή ζωή. Τώρα η χώρα έχει πάει πίσω 50 χρόνια και οι πολιτικοί παντού θα πρέπει να μάθουν ότι δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση”.

Η Βρετανίδα αρθρογράφος συνεχίζει: «Στους περισσότερους Έλληνες ο θυμός και η σύγχυση έχουν αντικατασταθεί πλέον από την απογοήτευση και την απελπισία». Στο ρεπορτάζ της μιλά και με τον Παναγιώτη Βαρώτσο, έναν προγραμματιστή Η/Υ.:

”Προσωπικά, είμαι έκπληκτος που δεν έχει γίνει επανάσταση. Στην Πορτογαλία υπάρχουν κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας κάθε φορά που ανακοινώνει η εκεί κυβέρνηση και ένα μέτρο. Εδώ έχουμε δεχτεί αμέτρητες περικοπές και αυξήσεις φόρων. Και το χειρότερο είναι ότι έχει προετοιμαστεί το έδαφος για κάθε μορφή εξτρεμισμού. Σε εμάς εδώ ο εξτρεμισμός μεταφράζεται σε άνοδο της Χρυσής Αυγής, του νεοναζιστικού κόμματος που έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί την απελπισία των ανθρώπων. Το πράγμα δεν θα μείνει μόνο εδώ… Θα εξαπλωθεί, όπως και η οικονομική κρίση σε άλλα μέρη της Ευρώπης”.

Η δημοσιογράφος της Guardian σημειώνει πιο κάτω στο κείμενό της: «Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους με την ελπίδα ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος γύρος μέτρων λιτότητας λόγω του χρέους, σε αντάλλαγμα για τα διεθνή κεφάλαια διάσωσης που τόσο απελπισμένα χρειάζεται η χώρα για να μην κηρύξει πτώχευση. Τα 31,5 δισ. ευρώ όμως δεν πρόκειται να έρθουν χωρίς θυσίες…».

Keywords
Τυχαία Θέματα