ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

Πρόσθετα κεφάλαια 600-700 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν οι Γάλλοι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Νευρικότητα προκαλούν οι συνεχείς καθυστερήσεις.

Με αγωνία αναμένουν την απόφαση των Γάλλων για την Emporiki Bank, οι διοικήσεις της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank ενώ οι συνεχείς καθυστερήσεις της διαδικασίας δημιουργούν νευρικότητα.

Εν τω

μεταξύ δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η Credit Agricole θα πρέπει να ενισχύσει με πρόσθετα κεφάλαια ύψους 600-700 εκατ. ευρώ την Emporiki Bank προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή.

Το βέβαιο είναι ότι όποια τράπεζα αποκτήσει την Emporiki και μαζί το «κεφαλαιακό μαξιλάρι» που προσφέρουν οι Γάλλοι θα αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα. Παράλληλα θα έχει να προσφέρει μια «δυνατή» αφήγηση για την προσέλκυση επενδυτών, στην περίπτωση που η ανακεφαλαιοποίηση γίνει με τρόπο φιλικό προς τους ιδιώτες μετόχους. Αν και πολλά λέγονται, το πού θα καταλήξει η Emporiki είναι άγνωστο, καθώς η πρόσβαση στο Δ.Σ. της Credit Agricole είναι περιορισμένη, ενώ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.

Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι ότι αρχικά υποστηριζόταν ότι η Alpha Bank είχε σχετικό προβάδισμα, αργότερα αναφέρθηκε ότι η Eurobank πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι η Εθνική έχει πλεονέκτημα, καθώς διαθέτει ποιοτικότερες εγγυήσεις για την εξασφάλιση της ρευστότητας που έχουν χορηγήσει στην Emporiki οι Γάλλοι. Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις αφορούν ξένα περιουσιακά στοιχεία που θα καλύψουν το ύψος της ρευστότητας που έχουν χορηγήσει (περίπου 1 δισ. ευρώ) για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι αρχικά οι Γάλλοι ήθελαν να κλείσει η συμφωνία πριν από το τέλος Αυγούστου, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα, άλλοι εβδομάδες. Μάλιστα, οι συνεχείς καθυστερήσεις στη διαδικασία δημιούργησαν αμφιβολίες για τη θέληση της C.A. να προχωρήσει στη μεταβίβαση, κάτι όμως που δεν φαίνεται πιθανό, δεδομένου ότι η κίνηση έχει ανακοινωθεί επίσημα στις γαλλικές χρηματιστηριακές αρχές.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν η συμφωνία ολοκληρωθεί, τότε οι δύο τράπεζες που θα έχουν αποτύχει είναι πιθανό να επιδιώξουν τη μεταξύ τους σύμπραξη. Η επιτυχία των μελλοντικών αυξήσεων, η οποία θα καθορίσει και το εάν οι τράπεζες παραμείνουν σε ιδιωτικό έλεγχο, εξαρτάται από την αφήγηση που θα «πουλήσουν» οι διοικήσεις στους δυνητικούς επενδυτές. Όλα αυτά, βέβαια, μπορούν να γίνουν μόνον αφού προηγηθεί η σταθεροποίηση της οικονομίας και εμφανιστούν τα πρώτα απτά σημάδια οικονομικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την Geniki Bank, η οποία ανήκει στον γαλλικό όμιλο της Societe Generale, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Πειραιώς έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα κριθεί στο τ

Keywords
Τυχαία Θέματα