«ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ» ΜΙΣΟΥ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΖΗΤΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Με ανακοίνωσή της, η τράπεζα Κύπρου επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι ενημέρωσε την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών πως θα αποταθεί στο κράτος για προσωρινής μορφής κεφαλαιακή στήριξη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. 

Επιδίωξη της Τράπεζας είναι η στήριξη να παραχωρηθεί μέσω αξιών μη μετοχικού χαρακτήρα (ειδικών αξιογράφων). Ενόψει της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησης

των τραπεζών στις 30 Ιουνίου που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 1,560 δισ. ευρώ, όπως αυτές καθορίστηκαν από την ΕΑΤ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά το τρίμηνο, που λήγει στις 30 Ιουνίου, η Τράπεζα Κύπρου προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικά αυξημένες προβλέψεις για το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, λόγω του συνεχιζόμενου δυσμενούς οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Κύπρο.

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Συγκρότημα προτίθεται να περιλάβει στα αποτελέσματά του ζημιές περαιτέρω απομείωσης των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με πρόσφατη θέση των κύριων διεθνών ελεγκτικών οίκων. Επομένως, με βάση την ανακοίνωση, καθίσταται σαφές το ενδεχόμενο να μην καλυφθεί πλήρως το κεφαλαιακό έλλειμμα όπως έχει καθοριστεί από την ΕΑΤ μέχρι 30 Ιουνίου.

Οι τελικές αποφάσεις της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς εκπνέει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου. Η τράπεζα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά απομένει ένα υπόλοιπο κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου εξέταζε την πώληση των ασφαλιστικών της εταιρειών, αλλά και θυγατρικών της στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσει να συμπληρώσει τη διαφορά. Επικουρικά θα συνεισέφεραν τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα