ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Τη ραγδαία βελτίωση στην εκπαίδευση που ακολουθούν στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξαίρει μυστική αναφορά Αμερικανών αναλυτών. Οι πληροφορίες που κατάφεραν να συλλέξουν τους οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η τουρκική «σχολή» είναι επαγγελματική και μπορεί άνετα να παραλληλιστεί με την εκπαίδευση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Του Γιώργου Κιτσή

Σύμφωνα με την αναφορά, η αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι υποψήφιοι κατά την εισαγωγή τους στο τουρκικό ναυτικό λύκειο καθιστά τον συγκεκριμένο τομέα των ενόπλων δυνάμεων άκρως ανταγωνιστικό. Έπειτα ακολουθεί η ναυτική ακαδημία και επιπλέον δύο χρόνια «πρακτικής». Στο σύνολο, μέχρι να καταστούν επιχειρησιακοί, μεσολαβούν από την πρώτη χρονιά του ναυτικού λυκείου δέκα χρόνια εκπαίδευσης.

«Η τουρκική ναυτική εκπαίδευση είναι επαγγελματική και παραλληλίζεται με την αμερικανική εκπαίδευση. Μπορεί να μην υπάρχουν ειδικά σκάφη για την εξάσκηση των ναυτικών δοκίμων, όμως έχουν άλλες σύγχρονες υποδομές. Στο Κέντρο εκπαίδευσης για τα υποβρύχια παραδίδονται εξειδικευμένα μαθήματα και εκπαιδεύονται ξένες ναυτικές δυνάμεις», έγραφαν οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κερδίζει συνεχώς σε εμπειρία από τις ασκήσεις με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και παλαιότερα το Ισραήλ.

Τα πρώτα σημάδια ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό άρχισε να γίνεται μετρήσιμη δύναμη, όσον αφορά τα θέματα εκπαίδευσης αλλά και εμπειρίας, φάνηκαν στις 3 Μαϊου του 2009. Τότε το αμερικανικό ναυτικό παραχώρησε για πρώτη φορά στους Τούρκους τη διοίκηση του διεθνούς συνδυασμού ναυτικών δυνάμεων για την καταπολέμηση της πειρατείας στο Κόλπο του Άντεν και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σομαλίας. Η κίνηση αυτή, που επαναλήφθηκε και τον επόμενο χρόνο, υπονοούσε σύμφωνα με τους αμερικανούς αναλυτές το γεγονός ότι το τουρκικό ναυτικό πραγματικά χαίρει της εκτίμησης των ΗΠΑ.

Ακόμα, στην αναφορά γίνεται λόγος για την εξύμνηση του τουρκικού ναυτικού έπειτα από ασκήσεις με Ρώσους και Αμερικανούς. Για παράδειγμα, σημειώνουν οι αναλυτές: «Αξιωματικός του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με εμπειρία σε κοινές επιχειρήσεις με τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις έγραψε ότι όλα τα πληρώματα είναι «εκπαιδευμένα σε βαθμό που ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες των πλωτών μέσων που διαθέτουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα