ΑΜΥΝΑ,ΒΡΑΣΜΟΣ Ή ΑΜΕΛΕΙΑ;

08:47 8/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ο 25χρονος που πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε έναν Αλβανό διαρρήκτη, στη συμβολή των οδών Σπύρου Παπαγεωργίου και Μιχαλοπούλου στην Παιανία.

Η υπόθεση αυτή φέρνει με τον πλέον τραγικό τρόπο σε μία δύσκολη μάλιστα περίοδο στο προσκήνιο το κρίσιμο ερώτημα πότε ο δράστης μίας εγκληματικής πράξης βρίσκεται σε βρασμό ψυχικής ορμής και πότε μπορεί να επικαλεστεί ότι παραβίασε το νόμο ευρισκόμενος σε άμυνα.

Πρόκειται για λεπτές αποχρώσεις της νομικής επιστήμης, για την οριοθέτηση των οποίων έχουν χύσει πολύ μελάνι οι θεωρητικοί

του δικαίου. Ωστόσο, την ώρα της δίκης ,στο ακροατήριο η θεωρεία εγκαταλείπεται και οι δικαστές καλούνται επί πραγματικών περιστατικών να εκδώσουν την ετυμηγορία τους. Η δικαστηριακή πρακτική έχει αποδείξει οι δράστες ανθρωποκτονιών που κινούνται ανάμεσα στο βρασμό και την άμυνα δεν έχουν ενιαία μεταχείριση. Κάθε υπόθεση και μία ξεχωριστή δικογραφία. Κάθε δικογραφία και μία άλλη ετυμηγορία.

Στη βάση όλων αυτών όμως, υπάρχει η προστασία του υπέρτατου κατά το δίκαιό μας αγαθού, που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ζωή. Η αφαίρεση της τιμωρείται για το λόγο αυτό και με τη βαρύτερη προβλεπόμενη ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Εκτός αν ο δράστης επικαλεστεί και οι δικαστές πειστούν με βάση τα στοιχεία τη δίκης ότι αφαίρεσε μία ανθρώπινη ζωή από :

*ΒΡΑΣΜΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΟΡΜΗΣ : Η τιμωρία είναι από 5 εώς 20 χρόνια κάθειρξη.

*ΑΜΥΝΑ : Ο δράστης μπορεί να μείνει ατιμώρητος αν η επίθεση που τον οδήγησε στο έγκλημα είναι παρούσα και ενήργησε με τον τρόπο αυτό για να πετύχει την αποτροπή της.

*ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΜΥΝΑΣ: Όποιος υπερβαίνει τα όρια της άμυνας τιμωρείται με ποινή ελαττωμένη. Ο δράστης μπορεί να μείνει και σε αυτή την περίπτωση ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρβαση, αν κριθεί ενήργησε μ’ αυτόν τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα