ΑΝΑΚΑΜΨΗ Η’ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

08:50 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Τα εκλογικά σενάρια βάζει στο τραπέζι η Συγγρού, μετά τον πρώτο άκαρπο κύκλο διερευνητικών επαφών. Εισηγήσεις στο Σαμαρά για προσκλητήριο πανστρατιάς.

Το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών, από το οποίο όμως δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. θα βγει ενισχυμένη, συζητείται πλέον ενεργά στη Συγγρού, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαφών που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τους Αλ. Τσίπρα,

Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Αν και είναι πολύ νωρίς καθώς η διαδικασία μόλις ξεκίνησε, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά προκρίνουν μία νέα προσφυγή στις κάλπες, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος της ακυβερνησίας θα έχει εμπεδωθεί ενώ θα έχει αποκαλυφθεί αφενός η «ανωριμότητα» της Αριστεράς, αφετέρου δε η αντιδημοκρατικότητα της Χρυσής Αυγής. Οι ίδιες πηγές κρίνουν ότι ενδεχομένως θα είναι εφικτός ο περιορισμός της απήχησης των Ανεξ. Ελλήνων και, εφόσον υπάρξει μία σύμπηξη μετώπου του συνόλου της παράταξης, οι πιθανότητες επιτυχίας – όχι αυτοδυναμίας βεβαίως – θα αυξηθούν δραματικά. Προϋπόθεση προς τούτο είναι ο κ. Σαμαράς να απευθύνει γενικό και άνευ όρων προσκλητήριο προς όλους επί μίας φιλοευρωπαϊκής ατζέντας που θα διακρίνει τη Ν.Δ από την Αριστερά και θα της δώσει αέρα υπεροχής έναντι του ημιθανούς ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι όσοι ανέγνωσαν στην πρωτοβουλία Σαμαρά να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον  Κωνσταντίνο Μητσοτάκη προκειμένου να τον συλληπηθεί για την απώλεια της συζύγου μία πρώτη κίνηση προσέγγισης των δύο πλευρών.

Στον αντίποδα, τα ίδια στελέχη δεν παραγνωρίζουν τους κινδύνους μία νέα αναμέτρηση αντί να ενισχύσει τη δυναμική της Ν.Δ., να μεγεθύνει την ορμή του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμη και την πρωτιά της Ν.Δ.

Ανεξαρτήτως ρίσκου η προσφυγή στις κάλπες, πέραν από ενδεχομένως μαθηματικά αναπόδραστη, αντιμετωπίζεται από το επιτελείο της ΝΔ και ως η μόνη ευκαιρία του κ. Σαμαρά να διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Θεωρείται, δηλαδή, πως η συμμετοχή σε ένα – ούτως ή άλλως περιορισμένης διάρκειας – κυβερνητικό σχήμα, μετά από αυτό υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο, θα συνιστά πιθανά και το πέρας της περιόδου Σαμαρά, οι επιλογές του οποίου ήδη αμφισβητούνται – εκ του αποτελέσματος – σε σημαντικό βαθμό.

Ροκάνισμα της Αριστεράς

Το ξεκίνησε ο Ευ. Βενιζέλος, ωστόσο μοιάζει να υιοθετείται και από τη Ν.Δ. Τί άλλο παρά η προσπάθεια ροκανίσματος της κυβερνητικής προοπτικής της Αριστεράς, και δη του ΣΎΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται πλέον επιτακτικά από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να «αναλάβει» τις ευθύνες που της αναλογούν μετά το αποτέλεσμα. Μία αριστερή κυβερνητική εκδοχή, με ψήφο ανοχής από τα δύο – πάλαι ποτέ – κόμματα εξουσίας, μοιάζει επί του παρόντος περισσότερο με… άσκηση θάρρους προς τα στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς παρά με πραγματική προοπτική. Σε επίπεδο ρητορείας, ωστόσο, αναμένεται να κυριαρχήσει…

Keywords
Τυχαία Θέματα