Ανεβάζει τους αντικυβερνητικούς τόνους η ΔΗΜΑΡ

09:27 8/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη κατέγραψε χθες τις έντονες αντιδράσεις του για τα όσα έγιναν στην Ιερισσό Χαλκιδικής, απείλησε να καταψηφίσει το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, ενώ αποδοκίμασε και τη στάση της τρόικας ως προς τις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση.

Κρίση λόγω… «Αθηνάς»

Στη Βουλή δημιουργήθηκε χθες σάλος, όταν η υπεύθυνη Παιδείας και βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, προανήγγειλε πως

αν δεν γίνουν βελτιώσεις, το κόμμα της δεν προτίθεται να στηρίξει το νομοσχέδιο. Η κ. Ρεπούση ζήτησε, μάλιστα, την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά», κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο πως κατάρτισε ένα σχέδιο που «δεν υπακούει σε ακαδημαϊκά κριτήρια», ενώ υπογράμμισε ότι το σχέδιο «Αθηνά» «δεν έχει τηρήσει το θεσμικό πλαίσιο για την κατάργηση, την αλλαγή και τη μετονομασία των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων». Σαν να μην έφταναν αυτά, η Μαρία Ρεπούση, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με το Φώτη Κουβέλη, επισήμανε ότι «τo σχέδιο ”Αθηνά” δημιουργεί προβλήματα στα Ιδρύματα και τους σπουδαστές», ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα, η Αγίου Κωνσταντίνου, με ανακοίνωσή της, είχε κατηγορήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας πως «δεν διέπεται από ακαδημαϊκή λογική, υπακούει σε πελατειακά συμφέροντα και δημιουργεί τελικά πολλά προβλήματα στα Ιδρύματα, στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους». Βεβαίως, με δεύτερη ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ είχε απαλείψει την -σοβαρότατη- αιχμή περί «πελατειακών συμφερόντων», ωστόσο είχε στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου το μήνυμα πως δε θα στηρίξει το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Απαράδεκτη συμπεριφορά»

Έντονη ήταν η αντίδραση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη και στα έκτροπα που παρατηρήθηκαν στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Η αρχή έγινε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Νίκο Τσούκαλη, που αποδοκίμασε τις πρακτικές της Αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια, με ανακοίνωσή της, η Αγίου Κωνσταντίνου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά των οργάνων της τάξης. «Η συμπεριφορά της αστυνομίας στη Χαλκιδική, αναφορικά με την έρευνα των εγκληματιών πράξεων στις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού είναι απαράδεκτη, παραβιάζει δικαιώματα πολιτών και τροφοδοτεί την ένταση. Η διενέργεια της έρευνας πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των κανόνων του νόμου και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών», σημείωσε το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

«Όχι» στα αιτήματα της τρόικας

Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ χθες, με άλλη ανακοίνωσή της, φρόντισε να στείλει κι άλλο μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η τρόικα οφείλει να αντιληφθεί και να αποδεχθεί ότι η ελληνική κοινωνία εξαντλεί τα όρια της και η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η περαιτέρω διευκόλυνση στην πληρωμή οφειλών των πολιτών προς το δημόσιο, η επανεξέταση του καθορισμού της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και η ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την πληρωμή των δόσεων των δανείων που οφείλουν, είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα», σημείωσε το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, διαμηνύοντας δύο πράγματα στο Μαξίμου: πρώτον, πως πρέπει να πιέσει έτι περαιτέρω τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε να δεχθούν τη «χαλάρωση» της λιτότητας και, δεύτερον, ότι αν η κυβέρνηση κάνει πίσω, η ΔΗΜΑΡ δε θα στηρίξει τις όποιες πρωτοβουλίες της…

Keywords
Τυχαία Θέματα