Ανησυχία από το κενό στον μοριακό έλεγχο του αίματος

Ανησυχία έχει προκαλέσει έγγραφο του ΑΧΕΠΑ που αναφέρεται σε εμπλοκή στο μοριακό έλεγχο του αίματος που παίρνει το νοσοκομείο, εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων, μετά από τη λήξη της σύμβασης με την προμηθεύτρια εταιρία.

Το έγγραφο, που διέρρευσε στο διαδίκτυο αναστατώνοντας γιατρούς και πολίτες, με ημερομηνία της Δευτέρας 26 Αυγούστου, αναφέρει ότι μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να ξαναρχίσει ο μοριακός έλεγχος, δεν είναι δυνατό να διεξάγονται έλεγχοι στο αίμα με τους οποίους εντοπίζεται το AIDS

και η ηπατίτιδα B και C, αλλά είναι εφικτός μόνο ο ορολογικός έλεγχος.

Στο ίδιο έγγραφο, η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ Ελένη Χασαποπούλου- Ματάμη η οποία και το υπογράφει, ζητά οι γιατροί να ενημερώνουν τους ασθενείς που θα χρειαστούν μετάγγιση από τις ποσότητες του συγκεκριμένου αίματος για τους κινδύνους που διατρέχουν. Επιπλέον, να παίρνουν δήλωσή τους ότι γνωρίζουν πως το αίμα ελέγχθηκε μόνο με ορολογικό έλεγχο και ότι υπάρχει «δυνητικός μικρός κίνδυνος μετάδοσης με την μετάγγιση, καθώς ο αιμοδότης μπορεί να βρίσκεται στην περίοδο “παραθύρου” για HIV ή HBV ή HCV».

ΟΕΝΓΕ: «Όλα στον αέρα»

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι ακόμα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους ασθενείς που θα μεταγγιστούν με αίμα που δεν έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο. «Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις συλλόγων ασθενών και νοσοκομειακών γιατρών προς διοικήσεις νοσοκομείων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το τεράστιο ζήτημα που ανέκυπτε με τη λήξη των συμβάσεων για τον μοριακό έλεγχο και παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν ότι όλα βαίνουν καλώς, σήμερα αποδεικνύεται ότι όλα βρίσκονται στον αέρα και μεταγγιζόμενοι ασθενείς κινδυνεύουν», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Όπως προσθέτει, το υπουργείο καλεί τα νοσοκομεία να προβούν σε απ’ ευθείας ανάθεση, αντί να διενεργήσουν διαγωνισμό για προμήθεια αντιδραστηρίων. «Πρόκειται για πρακτική πλήρους αδιαφάνειας, την οποία βεβαίως αργότερα θα χρεώσουν στους γιατρούς. Θα στείλουν δηλαδή επιθεωρητές, οι οποίοι θα κατηγορήσουν τους γιατρούς για μη σύννομη προμήθεια υλικών κι ευθύς αμέσως ο κ. Γεωργιάδης θα τους θέσει σε αυτοδίκαιη αργία, κρατώντας τη ρομφαία της κάθαρσης!», προσθέτει ο κ. Βαρνάβας, καλώντας τον υπουργό Υγείας «να εγκαταλείψει τα τηλεπαράθυρα και να συνεργαστεί άμεσα με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ τους οποίους καθημερινά καθυβρίζει, ώστε να αποφευχθούν τραγικά συμβάντα».

Ανακοίνωση του ΑΧΕΠΑ

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Γιώργος Βέργουλας πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης πήραμε αντιδραστήρια και οι έλεγχοι γίνονται κανονικά», ενώ και οι αρμόδιοι του νοσοκομείου διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει διακινηθεί σε κανέναν ασθενή και σε κανένα νοσοκομείο αίμα που δεν ελέγχθηκε μοριακά. Ο μοριακός έλεγχος διακόπηκε μόνο για δύο μέρες, όπως επισημαίνουν.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «οι μονάδες αίματος που συνέλεξαν οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας την 25 και 26 Αυγούστου ελέγχθησαν χθες και σήμερα. Δεν χρειάστηκε να δοθεί ούτε μία μονάδα αίματος, χωρίς να έχει εξεταστεί όχι μόνο με ορολογικό αλλά και με μοριακό έλεγχο».

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, με κατεπείγουσα εντολή του, ζήτησε από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων όπου λειτουργούν Κέντρα Μοριακού Ελέγχου Αίματος, να προχωρήσουν στην άμεση υπογραφή μεταβατικών συμβάσεων τρίμηνης διάρκειας για την προμήθεια αντιδραστηρίων λόγω «ανωτέρας βίας και ανυπέρβλητου κωλύματος», όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα