Ανοίγει ο δρόμος για την υιοθεσία σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Το Δικαστήριο έκρινε ότι, σε περίπτωση ενός ομόφυλου ζεύγους, η άρνηση αναγνώρισης του δικαιώματος του ενός για υιοθεσία τέκνου του άλλου συνιστά διακριτική μεταχείριση σε σχέση με ένα ετερόφυλο ζεύγος.

Η υπόθεση που έφτασε μέχρι την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά δύο γυναίκες στην Αυστρία ,οι οποίες διατηρούν μεταξύ τους σταθερή σχέση. Η μία από αυτές υπέβαλε αίτηση να υιοθετήσει το παιδί που είχε αποκτήσει η σύντροφός της από προηγούμενο γάμο της. Ωστόσο, το αυστριακό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι μια υιοθεσία τέτοιου είδους θα προκαλούσε διαταραχή στις σχέσεις του τέκνου με τους φυσικούς του γονείς και κυρίως, με τον πατέρα του.

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ερμηνεύοντας τη σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δέχθηκαν ότι οι προσφεύγουσες βρίσκονται σε παρόμοια θέση μʼ ένα ετερόφυλο ζευγάρι, το οποίο δεν έχει προχωρήσει σε σύναψη γάμου και ο ένας επιθυμεί να υιοθετήσει τέκνο του άλλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυστριακή πλευρά δε δικαιολόγησε επαρκώς την απόρριψη της αίτησης υιοθεσίας, τη στιγμή μάλιστα που ανάλογο δικαίωμα αναγνωρίζεται σε ετερόφυλα ζεύγη, τα οποία δεν έχουν τελέσει γάμο. Και στο δια ταύτα της απόφασής του υποχρεώνει την αυστριακή κυβέρνηση να καταβάλει στις δύο γυναίκες 10.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και 28.420 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα