ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ

Με αίτημα την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων οι  οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό πραγματοποιούν την Τετάρτη 27 Ιουνίου 24ωρη απεργία και  συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου. 

Μάλιστα αύριο οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα έχουν συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ προγραμματίζουν νέα

48ωρη απεργία στις 10 και στις 11 Ιουλίου.

Η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναμένεται να λήξει στις 18 Ιουλίου και των εργαζομένων στον επισιτισμό μέσα στον Αύγουστο.

Όπως ανέφεραν κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων Παναγιώτης Προύτζος και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Κούκος, οι εργοδότες προβάλλουν απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τους εργαζόμενους, όπως οι μειώσεις που προτείνουν οι ζαχαροπλάστες της τάξεως του 50% έως 70%.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αυτή την εποχή υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις από 10% έως 20% και ατομικές στις οποίες προβλέπεται εργασία 10 έως 12 ωρών χωρίς ρεπό και με αμοιβές 700 ευρώ ανά μήνα.

Επίσης οι εργαζόμενοι  κάνουν λόγο για πλήρη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και καταγγέλλουν την εξομοίωση του καθεστώτος του εποχικού εργαζόμενου με εκείνη του ανειδίκευτου εργάτη.

Επίσης καταγγέλλουν, πλασματική μετατροπή των όρων της ατομικής σύμβασης σε απασχόληση λίγων ωρών, αθέμιτο ανταγωνισμό από χιλιάδες ανέργους της Ανατολικής Ευρώπης που προσλαμβάνονται με συμβάσεις μαθητείας και αμοιβές 300 έως 400 ευρώ και κάθε είδους υπεξαίρεση αποδοχών.

Επίσης σύμφωνα με τις συνδικαλιστές  ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται προσλαμβάνει στους κλάδους αυτούς η ανασφάλιστη εργασία που φθάνει το 60% του συνόλου, ενώ έχουν αναφερθεί και επιχειρήσεις ότι χρησιμοποιούν εκπαιδευόμενους στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που λαμβάνουν μόνο την αμοιβή του ΟΑΕΔ.

Δραματική είναι η κατάσταση που περιγράφεται στις επιχειρήσεις επισιτισμού.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, έκαναν λόγο για «πραγματική ζούγκλα» και  ανέφεραν ως παράδειγμα επιχείρηση που λειτουργεί στη Λάρισα ως καφετερία και εστιατόριο, και η οποία πρότεινε στους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε πλασματική πολιτογράφηση στη Βουλγαρία για να καταβάλουν χαμηλότερες εισφορές στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης της γειτονικής χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα