ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

19:05 9/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Μετά την επίσκεψη του στη Συρία σήμερα και τις «ειλικρινείς και εποικοδομητικές» συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ,  ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία Κόφι Ανάν έφτασε στην Τεχεράνη το πιο στενό σύμμαχο της Δαμασκού.

Σύμφωνα με το ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αλάμ, ο Άναν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και με τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Σαΐντ Τζαλιλί, ενώ αύριο Τρίτη Άναν και Σαλεχί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Είμαι

εδώ για να συζητήσω την κατάσταση στη Συρία και για να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να ρυθμίσουμε την κατάσταση» είπε ο Άναν κατά την άφιξή του στην Τεχεράνη.

Ο Άναν έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να συμμετάσχει το Ιράν στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, όμως το αίτημά του βρίσκει αντίθετους Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Ο Κόφι Ανάν, θεωρεί ότι η Τεχεράνη, παραδοσιακός σύμμαχος της Δαμασκού, θα μπορούσε να ασκήσει την επιρροή της επί του συριακού καθεστώτος και έχει δεσμευθεί να ενημερώσει την ιρανική ηγεσία για τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Ομάδας Δράσης για τη Συρία που έγινε στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Τουρκίας.

Νωρίτερα σήμερα ο Ανάν βρέθηκε στη Δαμασκό όπου είχε, σύμφωνα με δηλώσεις του, «ειλικρινείς και εποικοδομητικές» συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ.

«Είχα ειλικρινείς και εποικοδομητικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Ασαντ», δήλωσε ο Κόφι Αναν στους δημοσιογράφους, λίγα λεπτά αφού ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντεσί είχε χαρακτηρίσει στο Twitter «εποικοδομητική» τη συνάντηση των δύο ανδρών.

«Η εφαρμογή του σχεδίου των έξι σημείων βρισκόταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, όπως και ο τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που έχει παραμείνει επί μήνες νεκρό γράμμα.

Στη συνέχεια, ο Κόφι Αναν συναντήθηκε με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο Κόφι Αναν είχε παραδεχθεί την αποτυχία της αποστολής του και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση» για μία μελλοντική επιτυχία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα