ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Την αδυναμία του υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ να καλύψει τις δαπάνες για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, παραδέχεται το Υπουργείο Υγείας, εξέλιξη που ενισχύσει τα σενάρια για αύξηση της συμμετοχής των ασθενών.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Αβέβαιο αποδεικνύεται το μέλλον του ΕΟΠΥΥ, αφού ο φορέας αδυνατεί να πληρώσει τους περισσότερους παρόχους, γεγονός που φέρεται να αποδέχεται και το Υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ένωση Ιατρών του

ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ), σε συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Μ. Σαλμά με τους φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ενημερώθηκαν επίσημα «ότι το ταμείο χρεοκόπησε και αδυνατεί  να αποπληρώσει τις δεδουλευμένες δαπάνες των παρόχων υγείας, πλην φαρμακοποιών».

Ο κ. Σαλμάς φέρεται να ανέβασε το έλλειμμα του Οργανισμού στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και να διευκρίνισε πως κυρίαρχη αιτία για τη δυσμενή κατάσταση του οργανισμού είναι ο συνδυασμός ανεπαρκούς σχεδιασμού και υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και όχι η υπερσυνταγογράφηση των ιατρών.

Ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με τον προϋπολογισμό των 350 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων των 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων, όταν  οι περσινές δαπάνες μόνο του ΟΠΑΔ έφθασαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ για 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που επικαλείται η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα έπρεπε να είναι στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Με στόχο την περιστολή των δαπανών, τελικά ο προϋπολογισμός για τα εργαστήρια έπεσαν στα 260 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά η εκτίναξη του ελλείμματος του Οργανισμού οδηγεί στην περαιτέρω μείωση της στα 187 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, το πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν καταβληθεί 75 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών για εξετάσεις και παρακλινικά», τονίζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου απαιτείται από τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα περαιτέρω εκπτώσεις «με την απειλή ότι οι ασφαλισμένοι θα κατευθύνονται αποκλειστικά στις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ».

Keywords
Τυχαία Θέματα