Από το Λονδίνο στο Μαραθώνα

Του Γιώργου Μελιγγώνη.

Τότε διοργανώνεται ο πρώτος Μαραθώνιος Ειρήνης, που θα αποτελέσει την σπορά για τον ιστορικό Μαραθώνιο των Αθηνών, ο οποίος σφράγισε την ελληνική Ιστορία, αλλά και τη μοίρα του πρωταγωνιστή του: του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το παγκόσμιο κίνημα βρήκε την πρώτη έκφρασή του στη Βρετανία και, συγκεκριμένα, σε μία μαραθώνια πορεία ειρήνης ενάντια στην αμερικανική βάση του Ολντερμάστον. Εξάλλου, το Κίνημα Ειρήνης είχε ξεσηκώσει όλους τους ανησυχούντες νέους, αλλά και τους διανοούμενους, που τότε ανταποκρίνονταν

στο άρρητο κοινωνικό καθήκον που έχουν διαχρονικά οι άνθρωποι του Πνεύματος: να σκέφτονται, να παράγουν ιδέες, απόψεις, πολιτική και πολιτισμό και να διαμορφώνουν το μέλλον.

Στην ιδέα του Κινήματος Ειρήνης είχαν στρατευθεί, πέραν του επικεφαλής του Μπέρτραντ Ράσελ, όλοι οι προοδευτικοί διανοούμενοι παγκοσμίως, ενώ πνευματική «σπορά» στο Κίνημα είχαν προσφέρει, με τη στάση και τα πιστεύω τους, ο Γκάντι, ο Αϊνστάιν, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Πάμπλο Νερούντα, ο Ναζίμ Χικμέτ και άλλοι.

Η πορεία

Η πορεία ενάντια στη βάση του Ολντερμάστον κράτησε δυο ολόκληρες ημέρες, με διαδρομή Ολντερμάστον-Λονδίνο και εκεί έδωσαν το «παρών» και όλες οι ιστορικές προσωπικότητες της ελληνικής Αριστεράς: ήταν παρόντες και έκαναν τη διαδρομή χέρι-χέρι ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Μανόλης Γλέζος, ο Λεωνίδας Κύρκος, αλλά και ο Σπύρος Λιναρδάτος, η Μπέτι Αμπατιέλου και ο γνωστός κύπριος ποιητής, Τεύκρος Ανθίας.

Ο σπόρος του Μαραθωνίου Ειρήνης είχε πλέον μπει για τα καλά στο μυαλό του Λαμπράκη. Εξ ου και μερικές ημέρες μετά, ο βουλευτής της ΕΔΑ, παρά την τρομοκρατία και την απαγόρευση της κυβέρνησης Καραμανλή, επανέλαβε το Μαραθώνιο και στο Μαραθώνα, έχοντας φέρει από το Ολντερμάστον και το πανό που πέρασε μαζί του στην Ιστορία, στην κλασική φωτογραφία: Ο Λαμπράκης, να κατεβαίνει τον Τύμβο του Μαραθώνα, έχοντας ανοίξει με τα χέρια του το περίφημο πανό που λέει «ΕΛΛΑΣ» και έχει τον κύκλο με τον τσακισμένο σταυρό –το παγκόσμιο σήμα της Ειρήνης.

Δείτε εδώ όλο το Ιστορικό Αφιέρωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα