Αρχειακό υλικό του Καβάφη στη Στέγη

Πρόκειται για μια συλλογή που περιλαμβάνει: α) ποιήματα (πρωτότυπα, μεταφράσεις, σχόλια σε ποιήματα κλπ.), β) πεζά λογοτεχνικά και φιλολογικά, γ) ιδιωτικά (αλληλογραφία, ημερολόγια, δημόσιος και κοινωνικός βίος κλπ.), δ). Αρχείο Αλεξανδρινής Τέχνης (του περιοδικού που εξέδιδε ο ποιητής) και ε) αρχείο Σεγκόπουλου (αρχειακά κατάλοιπα σχετικά με τον Καβάφη του κληρονόμου του Αλέκου Σεγκόπουλου και της συζύγου του Ρίκας Σεγκοπούλου, πρώτης επιμελήτριας του αρχείου).

Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής προνόησε και δεν άφησε το έργο του στην τύχη του. Δημιούργησε και διαφύλαξε ο ίδιος

το αρχείο των δημιουργιών του το οποίο μετά το θάνατο του κληρονόμησε ο ποιητής Αλέκος Σεγκόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του εμπιστεύτηκε την επιμέλεια και την έκδοση όλου του Αρχείου Καβάφη στον Γ. Π. Σαββίδη.

Ο Γ.Π. Σαββίδης επιμελήθηκε με υποδειγματικό τρόπο την έκδοση των «Ανέκδοτων» ποιημάτων από το Αρχείο Καβάφη το 1968 με αποκορύφωμα της δουλειά του την έκδοση των «Ατελών» ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη από την Renata Lavagnini το 1994. Ο κληρονόμος του Γ.Π. Σαββίδη, Μανόλης Σαββίδης, συνέχισε αυτή την πρακτική, με αποκορύφωμα την έκδοση του πρώτου τόμου των «Πεζών» του ποιητή.

Από φέτος τη συντήρηση και ανάδειξη αυτού του βαρύτιμου αρχειακού υλικού αναλαμβάνει το Ίδρυμα Ωνάση με στόχο να αποτελέσει το αρχείο σημείο αναφοράς και ανοιχτής πρόσβασης για το ευρύ κοινό, μέσω της ψηφιοποίησής του, και να υποστηρίξει τον διεθνή χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Καβάφη. Το 2013, επετειακό έτος για τον μεγάλο μας ποιητή, η Στέγη θα πραγματοποιήσει σειρά δράσεων, πάντα στο πλαίσιο της ευρύτερης αποστολής της, τιμώντας το έργο του και υπογραμμίζοντας την διεθνή του εμβέλεια, φιλοσοφική και ποιητική και την σχέση του έργου του με την εποχή μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα