Αξιολόγηση και … αξιοποίηση προσώπων θέλει το ΠΑΣΟΚ

09:20 1/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Κάνοντας σαφές ότι θα επιμείνει στις προτάσεις νόμων που έχει καταθέσει για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένο να ανεχθεί να αγνοούνται οι προτάσεις τους τις επαφές των υπουργών με την τρόικα. Στους τελευταίους δε, καταλογίζει εμμέσως ότι εμφανίζουν ως πίεση εκ μέρους της τρόικα τις διαφωνίες τους με

τις προτάσεις τις Ιπποκράτους, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Παράλληλα, εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, με κύκλους της Ιπποκράτους να στηλιτεύουν την τακτική των μονομερών πρωτοβουλιών και των αιφνιδιασμών από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργών της ΝΔ. Τονίζει λοιπόν την ανάγκη αποτελεσματικότερου συντονισμού, θέτοντας για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά το θέμα του ανασχηματισμού. «Είναι προφανές ότι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικα, πρέπει να γίνει και αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων», έλεγαν χθες επιτελείς του κόμματος. Αναγνωρίζοντας πάντως ότι ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, σημείωναν με νόημα ότι αρμοδιότητα όσο και ευθύνη των τριών αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση είναι η ύπαρξη και το πλαίσιο λειτουργίας της τελευταίας. Ζητούσαν λοιπόν την ‘τακτική και οργανωμένη μορφή των συναντήσεων των τριών αρχηγών’ στο μέλλον, με στόχο την γρήγορη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Οι ίδιοι κύκλοι επανέφεραν ασφαλώς το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, εστιάζοντας μεταξύ άλλων και σε σειρά θεμάτων που πρέπει να απαντηθούν, από την μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ για το 2013 (‘χαράτσι’), ως τις ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων κ.ο.κ. Πρόταση της Ιπποκράτους είναι «όλα τα επιμέρους σημεία να εντάσσονται σε ένα ενιαίο προγραμματικό πλαίσιο με ορίζοντα τετραετίας», με τους κυβερνητικούς εταίρους να μοιράζονται δίκαια τα κόστη και τα οφέλη που θα προκύπτουν κάθε φορά. Προειδοποιεί άλλωστε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλιότερων ή τωρινών επιλογών τους».

Θυμίζοντας τις παλιότερες προτάσεις του για διαπραγμάτευση με την τρόικα που θα διασφάλιζε βιώσιμο μακροοικονομικό πλαίσιο και επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τους χειρισμούς που απαιτούνται, ώστε η εξαιρετικά αρνητική εμπειρία της Κύπρου να λειτουργήσει υπέρ της κατανόησης των ελληνικών θέσεων από τους ‘θεσμικούς εταίρους’ μας», σημειώνουν κύκλοι της Ιπποκράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα