Χάος με την υποβολή των φοροδηλώσεων – Πότε λήγουν οι προθεσμίες

Η κακή ημέρα φαίνεται από το πρωί… και έτσι στην «πρεμιέρα» των… καταληκτικών ημερομηνιών για την υποβολή δηλώσεων το σύστημα δεν άντεξε, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους τελευταία στιγμή.

Δεδομένου ότι το σύστημα δέχεται και τις αιτήσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για να αποφευχθεί το ολικό «μπλακ άουτ» το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε παράταση στις προθεσμίες υποβολής για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ λήγοντα σε 1 και 2, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Μάλιστα,

το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους υπόλοιπους φορολογούμενους να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά ακολουθώντας το πρόγραμμα με τις προθεσμίες που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι στις 29 Ιουλίου εκπνέουν οι προθεσμίες για τους πολίτες που ο ΑΦΜ τους καταλήγει στα ψηφία 3 και 4, και ακολουθούν ως τις 5 Αυγούστου τα φυσικά πρόσωπα με τα ψηφία 5 και 6.

Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών δεν καλύψει την πληθώρα των αιτημάτων που έχουν υποβάλλει οι φοροτεχνικοί για παράταση των δηλώσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου, τότε η φετινή φορολογική «σαιζόν» ολοκληρώνεται στις 30 Αυγούστου.

Για την ώρα το «μπάχαλο» με τις δηλώσεις συνεχίζεται εξαιτίας της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί. Χθες στις εφορίες, επικρατούσε το αδιαχώρητο καθώς χιλιάδες ήταν οι φορολογούμενοι που έσπευδαν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωσαν για να αποφύγουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα της εφορίας που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πολλοί ήταν αυτοί που προμηθεύτηκαν από την αρχή κλειδάριθμο αλλά σε αρκετές περιπτώσεις ορισμένοι χρειάστηκαν να πάρουν για δεύτερη φορά τον κωδικό, καθώς η αρχική διαδικασία που είχαν ξεκινήσει στο διαδίκτυο μπλόκαρε.

Την ίδια ώρα, πολλοί φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με σωρεία λαθών που έχουν διαπιστωθεί με τους τόκους των καταθέσεων που έχει αναρτήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αν και οι οδηγίες που είχαν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών ήταν σαφείς, σε χιλιάδες περιπτώσεις οι τράπεζες αντί να αποστείλουν τα καθαρά ποσά των τόκων στην ΓΓΠΣ κοινοποίησαν τα μεικτά ποσά, δηλαδή άθροισαν και τους παρακρατούμενους φόρους.

Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι που είχαν ήδη λάβει από τις τράπεζες τους βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων και ανέτρεξαν στην εφαρμογή της ΓΓΠΣ για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των τόκων πριν ολοκληρώσουν την υποβολή των δηλώσεων τους, διαπίστωσαν αποκλίσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε σε παράταση των προθεσμιών, η οποία όμως από την άλλη καθυστερεί την εκκαθάριση των δηλώσεων με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων να χάσει τη δυνατότητα πληρωμής του πρόσθετου φόρου σε τρεις δόσεις, αφού η βεβαίωσή του θα γίνει μετά τον Ιούλιο.

Πιο πίσω πάνε και οι εισπράξεις του Δημοσίου, επιτρέποντας στην τρόικα να αυξάνει τις πιέσεις της για πρόσθετα μέτρα στην περίπτωση που απειληθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα