Χιλιάδες Αιγύπτιοι στους δρόμους για το νέο Σύνταγμα

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στη βιομηχανική πόλη Αλ Μάχλα Αλ Κούμπρα, όπου το πλήθος φώναζε συνθήματα εναντίον του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Στο Κάιρο οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ, όπου αναμένεται να ενωθούν αργότερα με πορείες των οποίων ηγούνται διάφορες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης.

Τα 234 άρθρα του Συντάγματος εγκρίθηκαν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία είχε συγκληθεί την Τετάρτη για να προχωρήσει

στην ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το κείμενο, που θα αντικαταστήσει το Σύνταγμα που καταργήθηκε μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011, αναμένεται να υποβληθεί αύριο Σάββατο στον πρόεδρο με σκοπό να οργανωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ένα δημοψήφισμα για την έγκρισή του από το λαό.

Η οργάνωση Human Rights Watch επισήμανε ότι το νέο Σύνταγμα «προστατεύει ορισμένα δικαιώματα αλλά υπονομεύει άλλα» και εξέφρασε τη λύπη της για την εσπευσμένη υιοθέτησή του.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι το σχέδιο αυτό «αγνοεί τα δικαιώματα των γυναικών, περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης στο όνομα της προστασίας της θρησκείας και επιτρέπει στους στρατιωτικούς να δικάζουν πολίτες».

Η  Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι έστειλε επιστολή στον Μόρσι, εκφράζοντάς την ανησυχία του και ζητώντας του να αναθεωρήσει τη στάση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα