Διαδήλωσαν κατά των «μαύρων ταμείων» του κυβερνώντος κόμματος

Το σκάνδαλο έφερε στο φως η Ισπανική εφημερίδα Εl Mundo και σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει αρκετά ηγετικά στελέχη των συντηρητικών λάμβαναν «μαύρες» αμοιβές από ιδιωτικές εταιρείες για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Ο Λουίς Μπαρθένας, ο πρώην ταμίας του Λαϊκού κόμματος, φέρεται να φρόντιζε για τη διανομή των χρημάτων στα «κατάλληλα» πρόσωπα του κόμματος, ώστε οι εταιρείες να κερδίζουν διαγωνισμούς και συμβόλαια του δημοσίου. Παράλληλα, σε λογαριασμό που βρέθηκε σε ελβετική τράπεζα

εντοπίστηκαν 22 εκατ. ευρώ.

Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να κατευνάσει το κοινό αίσθημα, μιας που είναι ανυποχώρητος στο πρόγραμμα λιτότητας, να διαβεβαιώσει για το αδέκαστον του χαρακτήρα του. Σε πολιτική συγκέντρωση στην Αλμερία τόνισε: «Εάν ακούσω ποτέ να μιλούν για παρατυπίες ή για απρεπή συμπεριφορά των μελών του κόμματος, δεν θα διστάσω να δράσω. Πρέπει να είμαστε υποδειγματικοί στη συμπεριφορά μας (…) γιατί αυτό περιμένουν από εμάς οι άνθρωποι. Πολλοί Ισπανοί περνούν μια πολύ δύσκολη περίοδο και δεν γίνεται να ζητάμε θυσίες από τους συμπατριώτες μας παρά μόνο αν διαπιστώνουν ότι η στάση μας είναι υπεράνω πάσης υποψίας» και κάλεσε το κομματικό του ακροατήριο να είναι «ψύχραιμο» και διαβεβαίωσε ότι «το Λαϊκό Κόμμα ανέκαθεν ενεργούσε με διαφάνεια».

Ωστόσο, ο αρχηγός της υπουργού Οικονομικών αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλφρέντο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα, ζήτησε την παραίτηση του. Συγκεκριμένα είπε: «Αν αποδειχθεί, και όπως φαίνεται θα αποδειχθεί, ότι ο κ. Μπαρθένας χρησιμοποίησε φορολογική αμνηστία για να ξεπλύνει χρήμα, ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να παραιτηθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα