Εικοσιπέντε είναι τα θύματα δηλώνουν οι αρχές της Αλγερίας

Άλλα δύο πτώματα βρέθηκαν σήμερα από τον αλγερινό στρατό στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην αλγερινή Σαχάρα, ανεβάζοντας των αριθμό των θυμάτων στα εικοσιπέντε, όπως μετέδωσε το αλγερινό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Εnnahar. Το ίδιο δίκτυο ανέφερε ότι η επιχείρηση καθαρισμού των εγκαταστάσεων θα διαρκέσει 48 ώρες.

Ο αλγερινός υπουργός Επικοινωνιών Μοχάμεντ Σαΐντ δήλωσε το πρωί ότι «δυστυχώς, ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος» μετά τον πρώτο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ σύμφωνα με τον οποίο νεκροί είναι 23 ξένοι και

Αλγερινοί και 32 ισλαμιστές, τους οποίους σκότωσε ο στρατός κατά την τελική επίθεση, χθες.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι οι απαγωγείς κατάγονταν από τουλάχιστον έξι χώρες «αραβικές, αφρικανικές και μη αφρικανικές».

«Οι ειδικές δυνάμεις συνεχίζουν να μεριμνούν για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στη Τιγκεντουρίν αναζητώντας πιθανώς κι άλλα θύματα, καθώς ο απολογισμός που έχει δώσει μέχρι στιγμής το υπουργείο είναι προσωρινός», δήλωσε.

Οι Αλγερινοί δεν έχουν δώσει απολογισμό για ξένους πολίτες αφήνοντας τη μέριμνα αυτή στις ενδιαφερόμενες χώρες. Η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει ότι 10 πολίτες της εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι, η Νορβηγία πέντε και η Μαλαισία δύο.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι τρεις ακόμη Βρετανοί και ένας κάτοικος Βρετανίας είναι νεκροί ότι ακόμη τρεις πολίτες της πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Ανάμεσα στους θανάτους ξένων πολιτών που επιβεβαίωσαν οι χώρες τους είναι ενός Γάλλου, ενός Αμερικανού και ενός Ρουμάνου.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκροί εννιά Ιάπωνες σύμφωνα με τις καταθέσεις δυο Αλγερινών, οι οποίοι δήλωσαν πως οι ισλαμιστές σκότωσαν αρχικά τρεις Ιάπωνες που προσπάθησαν να κατέβουν από λεωφορείο, που επρόκειτο να μεταφέρει ξένους στο αεροδρόμιο της Ιν Αμένας, περίπου 1.300 χλμ νοτιοανατολικά του Αλγερίου.

«Φοβηθήκαμε όλοι όταν ακούσαμε στις 05: 30 (τοπική ώρα) της Τετάρτης πυροβολισμούς. Ύστερα διαπιστώσαμε ότι είχαν σκοτώσει τρεις ιάπωνες συναδέλφους μας που θέλησαν να κατέβουν από το λεωφορείο», δήλωσε ο δεύτερος μάρτυρας, ο οποίος εργάζεται για την ιαπωνική εταιρεία JGC. Σύμφωνα με τους δυο Αλγερινούς, οι άλλοι έξι Ιάπωνες εκτελέστηκαν στις εγκαταστάσεις που διέμεναν οι υπάλληλοι.

Νωρίτερα, την ευθύνη για την απαγωγή και το μακελειό στην Ιν Αμένας ανέλαβε και επισήμως η νεοσύστατη οργάνωση «Υπογράφοντες με Αίμα», παρακλάδι της αλ Κάιντα ως διαμαρτυρία για την στρατιωτική επίθεση στο Μάλι.

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Sahara Media, ο επικεφαλής της οργάνωσης, Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, είπε: «Εμείς στην αλ-Κάιντα αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την ευλογημένη επιχείρηση» και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τη Δύση και την αλγερινή κυβέρνηση υπό τον όρο ότι θα σταματήσουν τους βομβαρδισμούς εναντίον των Μουσουλμάνων του Μαλί».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα