Διακυμάνσεις που θυμίζουν Κλωνατέξ

Στο κόκκινο βρίσκεται το χρηματιστηριακό παίγνιο με αφορμή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Φήμες, «πληροφορίες», δημοσιεύματα και αναλύσεις αναφορικά με την συγκέντρωση ή όχι του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής έχουν στήσει ένα απίστευτο κερδοσκοπικό γαϊτανάκι.

Πριν λίγες ημέρες η μετοχή της Eurobank από το -30% έκλεισε στο +30% καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ διακύμανσης. Αντίστοιχα η Εθνική από τα επίπεδα του 0,35 ευρώ βρέθηκε λίγες ημέρες μετά πάνω

από τα 0,7 ευρώ διπλασιάζοντας μέσα σε λίγες ημέρες την τιμή της.

Οι διακυμάνσεις των τραπεζών, των πάλαι ποτέ σοβαρών bleu chips, θυμίζουν τις διακυμάνσεις της ….ΑΕΜΕΤ, της Κλωνατάξ κι άλλων ….ένδοξων στιγμών της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έντονες διακυμάνσεις προκάλεσαν την επέμβαση των εισαγγελικών αρχών. Επιπλέον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, φέρεται ενοχλημένη από τη στάση τραπεζικών στελεχών θεωρώντας ότι συμβάλουν στη διάδοση φημών και την αστάθεια της αγοράς.

Βέβαια η κερδοσκοπία δεν είναι μόνο προς τα πάνω. Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι οι ανοιχτές πωλήσεις στην μετοχή της Εθνικής ξεπερνούσαν τα 30 εκατομμύρια τεμάχια, έτσι, η ανάκαμψη των προηγουμένων ημερών οδήγησε πολλούς στο να καλύψουν τις ανοιχτές τους θέσεις γεγονός που επιτάχυνε την ανοδική κίνηση της μετοχής. Όταν οι κινήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν η μετοχή επανήλθε σε πτωτική τροχιά, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Η πικρή αλήθεια

Η πικρή αλήθεια για τους μετόχους είναι ότι έχουν να επιλέξουν μεταξύ δυο εξαιρετικά επώδυνων επιλογών. Είτε θα δεχθούν να καλύψουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής καλύπτοντας ζημιές του παρελθόντος και αναλαμβάνοντας για πολλά χρόνια το δύσκολο έργο της αποπληρωμής της συμμετοχής του ΤΧΣ. Έτσι ακόμα και στην περίπτωση που η Εθνική ή συγκεντρώσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής , περίπου 700 εκατ. ευρώ, θα πρέπει εντός της επόμενης 5ετίας να αποπληρώσει στο δημόσιο τα υπόλοιπα 9 δις. ευρώ! Πρόκειται για πολύ δύσκολο έργο.

Η δεύτερη επιλογή είναι να μην συμμετάσχουν στην αύξηση. Τότε η τράπεζα θα περάσει στον απόλυτο έλεγχο του ΤΧΣ και οι μετοχές των παλαιών (σημερινών μετόχων) δεν θα αντιπροσωπεύουν παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι του νέου αριθμού μετοχών!

Keywords
Τυχαία Θέματα