Διαπραγματευτικό εργαλείο της κυβέρνησης το «mea culpa» του ΔΝΤ

08:13 9/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Οπως δηλώνει ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη «Βήμα της Κυριακής», η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας.

«Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. η τρόικα). Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ,

ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, σήμερα θα ήμασταν Συρία» συμπληρώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Ως διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση χαρακτηρίζει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Realnews»: «από τη στιγμή που οι δανειστές μας παραδέχονται -για δικούς τους λόγους- το λάθος τους, είναι προφανές ότι πρέπει να γίνου διορθώσεις».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ζητά μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κανένα πρόσθετο μέτρο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με όσα σημειώνει ο κ. Κουβέλης, «η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί και πρέπει να οδηγήσει σε αναπτυξιακά μέτρα, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να κινηθεί η αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή, η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Πάντως, σημειώνει ότι ενόψει και των ευρωεκλογών, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συμμαχίες και προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστούν οι συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα