ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ENERGA ΚΑΙ HELLAS POWER

«Μπλακ αουτ» στην εισαγγελική προσπάθεια επιστροφής χρημάτων στο Δημόσιο για την πληρωμή των ενεργειακών προμηθευτών έφεραν με βούλευμά τους οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Οι δικαστικοί λειτουργοί διαφοροποιήθηκαν από την πρoταση της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου και αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα να αποδεσμευτούν τα 40 εκατομμμύρια ευρώ, που παραμένουν «παγωμένα» σε λογαριασμούς των υπευθύνων των εταιρειών

Energa και Power Hellas, οι οποίοι ελέγχονται ποινικά.

Η εισαγγελία κίνησε για πρώτη φορά διαδικασίες, ώστε σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση να αποδεσμευτούν χρήματα από κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο, η κίνηση αυτή προσέκρουσε στην άρνηση των ίδιων των δικαστών, οι οποίοι έκριναν ότι αφενός δεν υπάρχει τέτοια νομική δυνατότητα, και αφετέρου πvς για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο βούλευμα γίνεται λόγος για νομική κατασκευή που δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη. Θεωρούν δηλαδή οι δικαστές πvς τα αιτήματα είναι μη νόμιμα διότι δεν μπορεί το προϊόν εγκλήματος το οποίο έχει δεσμευθεί να αποδοθεί πρόωρα, πριν την έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων, στους παθόντες (βασικός παθών φέρεται η ΛΑΓΗΕ και δευτερευόντως το ελληνικό δημόσιο και ΟΤΑ).

Οι δικαστές επισημαίνουν πως ακόμα και η «συναίνεση» των δυο εταιρειών δεν παίζει κανέναν ρόλο δεδομένου ότι «η συναίνεση αυτή αφορούσε μόνο το δημόσιο και τους ΟΤΑ και ουχί τη βασική παθούσα που φέρεται να είναι η ΛΑΓΗΕ αφενός και αφετέρου από καμία διάταξη του ποινικού νόμου δεν προβλέπεται τέτοιου είδους ευχέρεια».

Αναφέρουν δε πως η θετική απόκριση στο αίτημα θα οδηγούσε στο οξύμωρο να αποδίδονται πρόωρα στους φερόμενους παθόντες προϊόντα εγκλήματος χωρίς καν να έχει κριθεί αν είναι πράγματι παθόντες.

Εν προκειμένω δε το ΣτΕ, όπως επισημαίνουν οι κατηγορούμενοι, έχει δικαιώσει την ENERGA για υπερτιμολογήσεις εκ μέρους της ΔΕΗ γιαυτό άλλωστε και θεωρεί ανεκκαθάριστες τις απαιτήσεις της ΛΑΓΗΕ από την ΕΝΕΡΓGA.

Keywords
Τυχαία Θέματα