ΔΗΜΑΡ: ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΙ, ΟΙ ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

Γεγονός είναι πια το ρήγμα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ σε σχέση με τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και των μέτρων. Αν και η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, οι «διαφωνούντες» είχαν ηχηρή παρουσία.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το κλίμα στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ήταν βαρύ, ενώ σύμφωνα με κομματικά στελέχη, αναδείχθηκε ένα «αγεφύρωτο κενό» στον τρόπο σκέψης της πλειοψηφίας του

κόμματος και των «διαφωνούντων». Εξάλλου, οι τελευταίοι αριθμούν πια περί το 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αφού από τα 110 μέλη του οργάνου, παρόντα ήταν τα 104. Την πρόταση του Φώτη Κουβέλη στήριξαν 80 στελέχη, ενώ 21 την καταψήφισαν και 3 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ επέλεξαν «λευκό».

Μήνυμα πειθαρχίας

Πάντως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπερασπίστηκε την επιλογή του κόμματος να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Σαμαρά και να στηρίξει τα σχεδιαζόμενα μέτρα, ενώ ουσιαστικά προανήγγειλε το σχέδιό του να θέσει σε «πολιτικό και αποκλεισμό» -όπως έχει αποκαλύψει το matrix24.gr- όσους βουλευτές του κόμματος αψηφήσουν την απόφαση για στήριξη των μέτρων. «Ο καθένας  θα αποφασίσει το είδος της σχέσης που θα έχει με το κόμμα μας και τους πολίτες που μας ψήφισαν», είπε με νόημα ο Φώτης Κουβέλης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσοι καταψηφίσουν.. .δε θα έχουν καμία ουσιαστική σχέση με τη ΔΗΜΑΡ.

Προαναγγελία καταψήφισης

Ωστόσο, το μήνυμα πειθαρχίας που έστειλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν θα αποτρέψει τον βουλευτή Ηρακλείου, Γιάννη Μιχελογιαννάκη να καταψηφίσει τα μέτρα, καθώς το… προανήγγειλε. Ο κ. Μιχελογιαννάκης «κατέβασε» και πρόταση για διαδήλωση έξω από τη γερμανική πρεσβεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά δεν πήρε καμία ψήφο. «Επειδή θέλω να είμαι συνεπής στο πρόγραμμα που εκλέχτηκα, συνεπής στην προγραμματική συμφωνία που ψηφίσαμε και συνεπής στην συνείδηση μου, θα καταψηφίσω τα μέτρα, εάν και εφόσον έρθουν, όπως ακούγονται», είπε, πάντως, ο κ. Μιχελογιαννάκης, μην αφήνοντας περιθώρια αμφιβολίας για τις προθέσεις του.
Νωρίτερα, κείμενο-πρόταση για καταψήφιση των μέτρων και αποχώρηση από την κυβέρνηση είχαν καταθέσει οι γνωστοί «διαφωνούντες» της Κεντρικής Επιτροπής, Ανδρέας Νεφελούδης, Χρήστος Σταυρόπουλος και Βαγγέλης Ζορκάδης. Μάλιστα, ο κ. Ζορκάδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, σημείωσε με νόημα ότι «η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει η ΔΗΜΑΡ στην κοινωνία και την κυβέρνηση, είναι ότι εφόσον δεν έγινε η απαγκίστρωση από το μνημόνιο, να απαγκιστρωθεί η  ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση». Εμφανώς προβληματισμένος ήταν και ο βουλευτής Α’ Αθήνας, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τα μέτρα» και πρότεινε να ψηφίσουν οι βουλευτές ελεύθερα, χωρίς τυπική ή έμμεση κομματική πειθαρχία. Απών ήταν ο έτερος «διαφωνών» βουλευτής, Οδυσσέας Βουδούρης, αφού βρισκόταν σε συνέδριο στη Γαλλία.

Προ πυλών η τάση

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι οι «διαφωνούντες», που πλέον αριθμού περί το 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, άφ

Keywords
Τυχαία Θέματα