Δόση, Ανάσταση και ανασχηματισμός

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε, ευκολότερα απ΄ όσο εκτιμούσαν αρκετοί. Εκκρεμεί, πλέον, η έγκριση, απόψε, του Euroworking Group για τα εκκρεμή 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ της δόσης του… Μαρτίου και, φυσικά, η κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup στις 13 Μαϊου, όπου η Ελλάδα πάει να εξασφαλίσει τα 6 δισεκατομμύρια της επόμενης δόσης και, ενδεχομένως, κάτι παραπάνω.

Από την έγκριση, ωστόσο, των 6 δισ μέχρι και την εκταμίευσή τους, σε δόσεις, προς την Ελλάδα,

η κυβέρνηση θα έχει να περάσει από την κρισάρα της τρόικας σε σειρά θεμάτων, με πρώτο αυτό της απομάκρυνσης τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Η πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ των Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη, η «γκέλα» Βρούτση με τις μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ αλλά και οι βολές της Φωτ. Σκοπούλη εναντίον του Ανδ. Λυκουρέντζου έχουν βαρύνει το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μοιάζουν να επιταχύνουν τα σενάρια ανασχηματισμού, ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασμό Σαμαρά να τον… μεταφέρει για τα τέλη Ιουνίου, μετά το συνέδριο δηλαδή της Ν.Δ., και από εκεί το Σεπτέμβριο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που, πλέον, ακόμη και οι συνήθως αρνητές του ανασχηματισμού συνεργάτες του κ. Σαμαρά εμφανίζονται να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο αλλαγών, αμέσως μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με κάποια σενάρια, δεν αποκλείεται να υπάρξει και σύσκεψη των τριών, εντός των ημερών, με αντικείμενο ακριβώς τα επόμενα κυβερνητικά βήματα αλλά και τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Ωστόσο, εφόσον τελικά υλοποιηθούν τα σενάρια για ανασχηματισμό, ό,τι γίνει θα πρέπει να γίνει γρήγορα. Και τούτο διότι, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αναχωρεί για το εξωτερικό και μοιάζει απίθανο να πραγματοποιηθούν κυβερνητικές αλλαγές εν τη απουσία του. Μάλιστα, θα παραμείνει στο εξωτερικό αρκετές ημέρες, ενώ στις 15 Μαϊου ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα και θα επιστρέψει στο Μαξίμου στις 20 του μήνα, μόνον και μόνον για να αναχωρήσει στις 22 για την έκτακτη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά στενό, δεδομένου ότι έπεται η νέα άφιξη της τρόικας, γεγονός που δεν θα επιτρέπει αλλαγές στο «παρα πέντε» της αξιολόγησης του Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα