Ειλικρινείς προθέσεις ή κουτοπονηριά;

Και ξεκινάς. Διαβάζεις το πολυνομοσχέδιο (ή διαφορετικά για πολλοστή φορά ένα …νέο μνημόνιο) και λες: «Ας το δω μέσα από τα μάτια ενός τεχνοκράτη. Ας προσπαθήσω να δω το όραμά του για έξοδο αυτής της χιλιοβασανισμένης χώρας από το τούνελ της ύφεσης».

Και ξεκινάς. Χαράτσι στα ακίνητα για ακόμη μία χρονιά. Άγριο χαράτσι σε όσους έσπευσαν να ασχοληθούν με τα φωτοβολταϊκά. Ανοίγουν την πόρτα των απολύσεων στο δημόσιο. Βάζουν ψωμί παντού με το λεγόμενο bake off. Απαγορεύουν τις μεταβιβάσεις στις άδειες των παραγωγών λαϊκών αγορών. Και άλλα πολλά.. Και σκέφτεσαι να το προσεγγίσεις το πράγμα

λίγο διαφορετικά.. Με καλή πρόθεση. Και λες. Εντάξει δεκτό: Χαράτσι μέσω ΔΕΗ για διασφάλιση εσόδων, φωτοβολταϊκά, άντε και εκεί να τους βάλεις έναν φόρο, απολύσεις δημόσιο, καιρός είναι να ανανεωθεί εκεί το πράγμα και να έχεις και κάποιες εξοικονομήσεις. Βake off για απελευθέρωση, φραγή στις μεταβιβάσεις αδειών παραγωγών γιατί κάποια πράγματα είχαν ξεφύγει από τον έλεγχο. Να την κάνουμε δεκτή όλη αυτή την επιχειρηματολογία. Και να αποδεχτούμε πως είναι κομμάτι της πλέον ενδεδειγμένης λύσης.

Πρέπει όμως κάθε πράξη να αποδεικνύει ότι υπάρχουν αγνές προθέσεις. Και εδώ έρχονται οι ίδιοι και κάνουν κάποιες κινήσεις σαν να θέλουν να μας αποδείξουν πως ότι λένε και κάνουν δεν πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε ως «αγνή πρόθεση».

Επέμεινε λέει το ΠΑΣΟΚ να περάσει το πακέτο με τα μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας: Και τι είχε μέσα το πακέτο, έκπληξη; Να μια νέα μείωση κατώτατων μισθών! Άσχετα εάν είναι για συγκεκριμένες περιπτώσεις , κάτω υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις. Δεν παύει να είναι μια νέα μείωση κατώτατου μισθού.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, από την μια μειώνει ή απαλλάσσει από το «χαράτσι» όσους δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας (θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αργότερα εάν εξαιρέθηκαν και κάποιοι φοροφυγάδες που δηλώνουν ελάχιστα συνήθως) και από την άλλη επιβάλλει ουσιαστικά αναδρομικά το «χαράτσι» σε όσους έχουν αυτή την στιγμή κενά διαμερίσματα με «κομμένο» ρεύμα, αλλά αποφασίσουν να το συνδέσουν εκ νέου με την ΔΕΗ για παράδειγμα ακόμη και τον Νοέμβρη!

Κουτοπονηριές… Ή τι άλλο;

Keywords
Τυχαία Θέματα