Δυσαρεστημένη η Γαλλία για το «άγρυπνο μάτι» των Αμερικάνων

Η κυβέρνηση της Γαλλίας κάλεσε τη Δευτέρα τον πρέσβη των ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Le Monde σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε αυτές τις αποκαλύψεις «απαράδεκτες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται στοιχεία που διέρρευσε ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

(NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, η NSA πραγματοποίησε 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Γάλλων πολιτών στο διάστημα από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2013. Στόχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φέρεται πως ήταν άτομα ύποπτα για τρομοκρατία, αλλά και άνθρωποι που σχετίζονται με το γαλλικό πολιτικό σύστημα, αναφέρει η εφημερίδα.

Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα – Ολάντ

Εξαιτίας αυτού του ζητήματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν «τις πρόσφατες αποκαλύψεις στον Τύπο, μερικές από τις οποίες έχουν διαστρεβλώσει τις δραστηριότητές μας ενώ μερικές άλλες έχουν εγείρει εύλογα ερωτήματα στους φίλους και τους συμμάχους μας σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι δυνατότητες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις που έφερε στο φως η γαλλική εφημερίδα αποτελούν «απαράδεκτες πρακτικές».

Ο Τζον Κέρι ρίχνει τους τόνους

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες με τη Γαλλία και τους συμμάχους τους σχετικά με το ζήτημα. «Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο παλιούς συμμάχους μας σε παγκόσμιο επίπεδο και έχω μια ιδιαίτερα στενή σχέση συνεργασίας με τον Λοράν Φαμπιούς», είπε ο Κέρι. «Θα έχουμε διμερείς συζητήσεις, μεταξύ αυτών και με τους Γάλλους εταίρους μας, για να διευθετηθούν τα ζητήματα αυτά. Οι ΗΠΑ αναθεωρούν τη στιγμή αυτή τον τρόπο συλλογής των πληροφοριών. Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία του ιδιωτικού βίου και της ασφάλειας των πολιτών μας», επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γρίνγουολντ δήλωσε χθες από τη Βραζιλία κατά την παρέμβασή του σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν μέσω του συστήματος που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο Γκρίνγουολντ συμμετείχε στην ετήσια διάσκεψη της Διαμερικανικής Ενωσης Δημοσιογράφων που διεξάγεται στο Ντένβερ του Κολοράντο με τη συμμετοχή 300 δημοσιογράφων από ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο. Ο ίδιος δήλωσε πως πολλές λατινομαερικανικές συναντήσεις, ανάμεσά τους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και οι συνομιλίες για τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου παρακολουθούνταν. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα The Guardian δήλωσε ότι θα υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις για το παγκόσμιο σύστημα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις χθεσινές αποκαλύψεις που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Le Monde σχετικά με την παρακολούθηση από την NSA εκατομμυρίων τηλεφωνικών επικοινωνιών στη Γαλλία, καθώς και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι η γαλλική εφημερίδα είχε από καιρό στα χέρια της αυτές τις πληροφορίες και τις δημοσίευσε πριν από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και των ΗΠΑ Τζον Κέρι στο Παρίσι.

Ο Γκρίνγουολντ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Σνόουντεν την περασμένη άνοιξη και έχει στην κατοχή του στοιχεία για τον αμερικανικό σύστημα παρακολουθήσεων, θα αφιερωθεί , μετά την παραίτησή του από την βρετανική εφημερίδα, στην δημιουργία ενημερωτικού ιστότοπου με χρηματοδότηση του ιδρυτή του eBay Πιερ Ομιντιάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα