Εφιάλτης η φτώχεια για έναν στους πέντε Έλληνες

Συγκεκριμένα, το πλουσιότερο 20% των Ελλήνων είχε εισόδημα έξι φορές μεγαλύτερο από το φτωχοτερο 20%, ενώ το 2010 είχε εισόδημα 5,6 φορές μεγαλύτερο. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος GINI αυξήθηκε σε 33,6% από 32,9%, δηλαδή αν πάρουμε 2 τυχαία άτομα του πληθυσμού, τότε αναμένουμε ότι το εισόδημά τους θα διαφέρει κατά 33,6% του μέσου όρου.

Πέρυσι, η φτώχεια απείλησε 2.341.400 ανθρώπους. Η ΕΛΣΤΑΤ τοποθετεί το όριο της φτώχειας σε 6.591 ευρώ ατομικό εισόδημα και 13.842 ευρώ για μία οικογένεια με δύο

παιδιά.

Σοκαριστικά ενόψει και των επερχόμενων περικοπών επιδομάτων είναι τα ευρήματα της στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία αν δεν υπήρχαν τα επιδόματα το ποσοστό κινδύνο φτώχειας θα ανέβαινε στο 24,8%, ενώ αν δεν υπήρχαν και συντάξεις στο 44,9%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας:

Το 48,9 του φτωχού πληθυσμού είχε μεγάλη δυσκολία στην πληρωμή λογαριασμών και το 41,4% κάλυπτε με δυσκολία τις ανάγκες του.

Σχεδόν οι μισοί φτωχοί (42,7%) υποσιτίζονταν, καθώς δήλωναν ότι στερούνται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας. Το 69,5% όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, αλλά και το 24,9% όσων δεν είναι φτωχοί δυσκολεύονταν να καλύψουν μια έκτακτη ανάγκη της τάξης των 600 ευρώ.

Το 18,7% του συνολικού πληθυσμού δήλωνε οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση (38,9% για το φτωχό πληθυσμό και 13,7% για τους υπόλοιπους).

Το 30% του μη φτωχού πληθυσμού και το 55,7% του φτωχού δυσκολευόταν πέρυσι να πληρώσει το νοίκι, ενώ από εκείνους που έχουν στεγαστικό δάνειο, η υποχρέωση αυτή έχει γίνει βραχνάς για το 38,8%, που δήλωνε ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Δεδομένου ότι η ύφεση φέτος υπολογίζεται ελαφρώς κάτω του 7% και η ανεργία σημείωσε αλματώδη αύξηση το τελευταίο δωδεκάμηνο, αποτελεί ασφαλή εκτίμηση ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω σε σχέση με πέρυσι…

Keywords
Τυχαία Θέματα