ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΙΚ ΖΗΤΕΙ Η ΠΑΛΙΑ ΦΡΟΥΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Τη δημιουργία ευρωπαϊκού οργανισμού χρέους, που θα εκδίδει κοινά εγγυημένα ομόλογα για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, εισηγούνται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ.

Ως αντάλλαγμα για την έκδοση ευρωομολόγων, τα κράτη μέλη θα εκχωρήσουν στις Βρυξέλλες το δικαίωμα ελέγχου των προϋπολογισμών τους. «Η κυριαρχία τελειώνει, όταν τελειώνει η φερεγγυότητα», αναφέρουν στην έκτασης 49 σελίδων έκθεσή

τους.

Προτείνουν την έκδοση ομολόγων αξίας ίσης με το 10% του ΑΕΠ των κρατών μελών της ευρωζώνης, μέσω του ευρωπαϊκού οργανισμού χρέους, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας. Όσα κράτη μέλη προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης αξίας θα υποχρεούνται να εκχωρήσουν τμηματικά στον οργανισμό αρμοδιότητες παρέμβασης στους προϋπολογισμούς τους. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι κράτη που θα εκδώσουν ευρωομόλογα αξίας ίσης του 30% του ΑΕΠ τους θα υπόκεινται σε όρους παραπλήσιους με εκείνους που ισχύουν σήμερα για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αν τα ομόλογα αντιστοιχούν στο 40% του ΑΕΠ, ο Οργανισμός θα έχει λόγο στη σύνταξη του προϋπολογισμού και αν φτάσουν στο 60% την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύνταξη του προϋπολογισμού θα έχει ο Οργανισμός και ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης, θέση που θα αναλάβει ο προϊστάμενος του Οργανισμού.

Την πρόταση συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων,  ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πισανί – Φερί που είναι επικεφαλής του ομίλου προβληματισμού (think tank) Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες και ο Βέλγος οικονομολόγος Πωλ ντε Γκροβ.

Keywords
Τυχαία Θέματα