«ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΧΩΝ» ΛΕΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

Εκτός στόχων μας βρίσκουν οι πιστωτές. Λίγες ώρες πριν από το Eurogroup της Λευκωσίας, η τρόικα προχώρησε στην εκτίμηση ότι φέτος θα είναι διπλάσιο το πρωτογενές έλλειμμα που θα παρουσιάσει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σύμφωνα με το μακροοικονομικό σενάριο της τεχνικής αντιπροσωπείας της τρόικα -με αφορμή την ολοκλήρωση του

ελέγχου στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας- το πρωτογενές έλλειμμα για το 2012 αναμένεται να ανέλθει στα 2,2 με 2,3 δισ. ευρώ. Θα ξεπεράσει δηλαδή το 1% του ΑΕΠ.

Η εκτίμηση αυτή θα περιλαμβάνεται και στην έκθεση αξιολόγησης που θα συντάξουν το επόμενο διάστημα και η οποία θα είναι έτοιμη έως τις 8 Οκτωβρίου.
Στο κείμενο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του στην Βουλή προέβλεπε φέτος πρωτογενές έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, πριν από αυτό το σχέδιο στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν όνειρα ακόμη και για πρωτογενές πλεόνασμα… Στόχο τον οποίο προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2012 που είχε καταθέσει το Νοέμβριο στην Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρόκειται για μία πρόβλεψη η οποία σήμερα ακούγεται τουλάχιστον αστεία, αφού την περίοδο εκείνη που καταρτίζονταν ο προϋπολογισμός κυβέρνηση και Τρόικα δεν είχαν υπολογίσει την επίπτωση που θα είχαν στην πραγματική οικονομία τα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου.

Όπως αποδείχτηκε η ύφεση ήταν βαθύτερη με αποτέλεσμα το έλλειμμα ως παρονομαστής στο κλάσμα για τον υπολογισμό του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ να γίνεται χειρότερος. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση τόσο θα μεγαλώνει το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ύφεση για το 2012 δεν θα ξεπεράσει το 6,2% με 6,3% σε μέσα επίπεδα.

Στοιχείο το οποίο δεν ασπάζεται η τρόικα η οποία σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι θα είναι μεγαλύτερη. Παρά ταύτα, προτείνει μέτρα που θα στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία ακόμη περισσότερο με δραματικές συνέπειες για την κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα