Ελληνικές Bad Banks: Κάντο όπως η Citigroup

Με πρότυπο την Citigroup προχωρούν οι εγχώριες τράπεζες στη δημιουργία bad banks. Στόχος τους είναι να διαχωρίσουν τα καλά από τα προβληματικά στοιχεία ενισχύοντας την διαφάνεια και πετυχαίνοντας την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των άλλων προβληματικών στοιχείων των ισολογισμών. Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα

κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες προετοιμάζουν η Alpha Bank και η Eurobank.

Σημειώνεται ότι η Citibank μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 προχώρησε στη δημιουργία ενός ειδικού εταιρικού οχήματος στο οποίο μεταφέρθηκαν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα άλλα τοξικά στοιχεία του ισολογισμού. Έτσι η τράπεζα έμεινε μόνο με τα υγιή στοιχεία ενώ τα προβληματικά στοιχεία καταγράφονταν χωριστά. Ασφαλώς τα προβληματικά στοιχεία δεν διαγράφηκαν και συνέχισαν να βαραίνουν τον όμιλο ωστόσο με την κίνηση αποκαταστάθηκε αμέσως η αξιοπιστία της τράπεζας. Η επενδυτές είχαν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς πηγαίνει η τράπεζα (χωρίς να φοβούνται για προβλήματα κρυμμένα κάτω από το χαλί) και παράλληλα το πώς εξελίσσεται το προβληματικό τμήμα της Citibank. Η διοίκηση της τράπεζας είχε –από τρίμηνο σε τρίμηνο- διπλή αποστολή: η πρώτη ήταν να δώσει ώθηση και να πετύχει υψηλές αποδόσεις μέσω των εργασιών της τράπεζας και η δεύτερη το να επιτυγχάνει την μείωση του ύψους των προβληματικών στοιχείων.

Χθες, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, δήλωσε στο Reuters πως η τράπεζα εξετάζει τρόπους διαχωρισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το υγιές χαρτοφυλάκιο εκτιμώντας ότι η νέα δομή θα τεθεί σε ισχύ στο ‘α τρίμηνο του 2014. Όπως σημείωσε η αγορά απαιτεί σαφήνεια ως προς τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων προσθέτοντας ότι είναι λογικό να γίνει τώρα ο διαχωρισμός καθώς η κατάσταση σταθεροποιείται, πλησιάζουμε στο τέλος του πτωτικού κύκλου της οικονομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε ότι ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ για το σκοπό αυτό θα επιλεγούν εξειδικευμένοι σύμβουλοι. Όπως τόνισε χρειάζεται να έχεις ξεκάθαρο στόχο, ξεκάθαρη ταυτότητα αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ξεκάθαρη διοίκηση και δομή ευθυνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα