Το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται τη Δι@υγεια

Με ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πλήγμα στη Δημοκρατία», και πρόκληση για το περί Δικαίου αίσθημα, στον βαθμό που καταργηθεί η υποχρεωτική ανάρτηση των κυβερνητικών αποφάσεων στην ιστοσελίδα της Δι@υγειας. «Βάλλει ευθέως εναντίον της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της συμμετοχής του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν», λέει μεταξύ πολλών άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος μία από τις βασικές ρυθμίσεις της κυβέρνησής του υπέρ

της διαφάνειας και ζητώντας αντίθετα η κατοχύρωση της Διαύγειας να καταστεί συνταγματική επιταγή στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Σε πολύ χαμηλότερους τόνους, ότι «το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, εφήρμοσε και στηρίζει τη διαδικασία της Διαύγειας, ως σημαντικό βήμα διαφάνειας στον δημόσιο βίο», σημείωσε σε ανακοίνωση της η Χαριλάου Τρικούπη, αντιδρώντας στην υποψία προσπάθειας αλλοίωσης του πνεύματος του νόμου και δυνατότητας επιλογής από τον εκάστοτε αρμόδιο συντάκτη κάθε διοικητικής πράξης για το αν αυτή θα αναρτηθεί ή όχι στο διαδίκτυο.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί καμία νομοθετική παρέμβαση που αποδυναμώνει τη Δι@υγεια και την διαφάνεια στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης», σημείωσε, με κορυφαία στελέχη του κόμματος να έχουν βγει από πολύ νωρίτερα στο ‘αντάρτικο’, επιτιθέμενα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την ‘πράσινη’ υφυπουργό του Εύη Χριστοφιλοπούλου που φέρεται να έχει και τη σχετική αρμοδιότητα. «Όποιος πάει να διαλύσει τη Δι@υγεια, επαναφέρει τη φαυλότητα και την ανομία. Και αυτό δεν θα γίνει. Πλήρης εφαρμογή της Δι@υγειας παντού», έγραψε στο twitter του ο επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Καρύδης, ενώ «να το ξεχάσουν!» προέτρεψε τους εμπνευστές της ρύθμισης ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, Θάνος Μωραΐτης, κάνοντας λόγο για «μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις για την εμπέδωση της διαφάνειας». Χαρακτήρισε την εν λόγω διάταξη απαράδεκτη και υποστήριξε πως δεν πρόκειται να περάσει. «Αρκετά με τα πισωγυρίσματα!», έγραψε, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Και η Δι@υγεια όμως, όπως οποιαδήποτε άλλη αφορμή, μετετράπη σε …ευκαιρία για επίθεση του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο άκουσμα της υπεράσπισης της Δι@υγειας από τον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Βούτση, η Χαριλάου Τρικούπη σχολίασε πως «για μια ακόμα φορά παρακολουθήσαμε τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις για μια θεσμική αλλαγή που δεν πιστεύει και δεν ψήφισε», με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θυμίζουν την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα μέσα στην Βουλή όταν ο νόμος πρωτοήρθε προς ψήφιση.

Και ήταν η πρώτη μόλις επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για χθες. Ακολούθησε έτερη, με αφορμή την «άρνηση» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει στην Βουλή την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων, των οποίων τα ηγετικά στελέχη κατηγορούνται για βαριά εγκλήματα, όπως ερμηνεύθηκε η επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθούν στο σύνολό τους –και όχι αποσπασματικά- τα πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν να είναι ad hoc και να μη δημιουργούν προηγούμενο, που ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ σε άλλα πολιτικά κόμματα στο μέλλον.

«Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει απόκλιση διακηρύξεων και πράξεων και μάλιστα σε ένα θέμα που σχετίζεται ευθέως με την θωράκιση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», σχολίασε η Χαριλάου Τρικούπη, καθιστώντας για άλλη μια φορά σαφές ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλός της παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα