ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

10:30 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Μία ακόμα διεθνή επιτυχία κατέγραψε στον κατάλογο των διακρίσεών του ο μαθητής της Β’ Λυκείου ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων των Τρικάλων Παναγιώτης Λώλας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην 29η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα στην Τουρκία. 

Στη διοργάνωση που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκία από 26/4 έως τις 2/5 συμμετείχαν οι καλύτεροι μαθητές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα μαθηματικά. Συγκεκριμένα, οι χώρες που συμμετείχαν με τις εθνικές τους αποστολές ήταν η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, ο Μόλδοβας, η Κύπρος,

η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα. Συνοδοί της ελληνικής αποστολής ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Μπόλης και ο Τρικαλινός μαθηματικός Δημήτριος Κοντοκώστας, καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο Παναγιώτης Λώλας την περασμένη χρονιά, αν και μαθητής μόλις της Α’ Λυκείου, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην 28η Βαλκανιάδα που διεξήχθη στη Ρουμανία, αλλά και χάλκινο μετάλλιο στην 52η Διεθνή Ολυμπιάδα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου συμμετείχαν 105 χώρες με τις αποστολές τους.

«Από πολύ μικρή ηλικία ζητούσα να ”παίζω μαθηματικά”, όπως χαρακτηριστικά έλεγα, όταν μου έβαζαν απλά προβληματάκια, και με γοήτευε να βρίσκω τη λύση τους. Αυτό ήταν ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια. Η μαγεία όμως των μαθηματικών άρχισε να με συνεπαίρνει στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Οι αριθμοί, οι γεωμετρικές σχέσεις και οι θεωρίες με γοήτευαν και άρχισα να ασχολούμαι όλο και περισσότερο με αυτά, ύστερα από παρότρυνση και βοήθεια της οικογένειάς μου», δήλωσε ο Παναγιώτης Λώλας.

Μία ερώτηση με την οποία βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος ο νεαρός Παναγιώτης είναι πόσες ώρες διαβάζει μαθηματικά. «Η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολούμαι όσο θα ήθελα, γιατί υπάρχουν και οι σχολικές υποχρεώσεις και απαιτήσεις, που είναι πολλές και για τις οποίες δεν θα ήταν σωστό να αδιαφορήσω» αναφέρει σχετικά ο Παναγιώτης.

«Πρέπει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις για να συνεχίσεις τον αγώνα σου» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Όσο πιο πολύ διαβάζεις, τόσο πιο αδύναμος και ανεπαρκής αισθάνεσαι, αφού καταλαβαίνεις το εύρος της επιστήμης αυτής. Χρειάζεσαι ειδικά βιβλία (κυρίως ξενόγλωσσα), που δεν είναι πάντα εύκολο να τα αποκτήσεις και βοήθεια που δεν μπορούν στην επαρχία να σου την προσφέρουν». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικά μαθηματικά σχολεία που προπονούν τα παιδιά (πολλά από τα οποία είναι συναγωνιστές μου) για τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, ενώ στη χώρα μας καθένας στηρίζεται στην προσωπική του προσπάθεια, επισημαίνει ο μαθητής.

Ο Παναγιώτης Λώλας θα πάρει μέρος στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Mar del Plata της Αργεντινής από 4 έως 16 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα