ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΛΕΡΤ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

09:30 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Να «πατήσει» στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης μέσα από τη συμμετοχή της σε project της ευρύτερης περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιδιώκει η Κινεζική κρατική και κομματική «νομενκλατούρα».

Του Θοδωρή Παναγούλη

Στην προηγούμενη εβδομάδα, η ηγεσία της κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού της Κίνας SERC (State Electricity Regulatory Commission) βρέθηκε στην Αθήνα, αφού

πρώτα είχε επισκεφθεί το Ισραήλ.

Οι ανακοινώσεις για τις επαφές που είχε, μεταξύ των οποίων η σοβαρότερη ήταν με την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), υπήρξαν φειδωλές και παρέπεμπαν σε μια εθιμοτυπική επίσκεψη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των Κινέζων για συγκεκριμένα projects ήταν έντονο και προχωρημένο. Ειδικότερα, στο επίκεντρο βρέθηκε το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας (με ενδιάμεσο «σταθμό» την Κρήτη) γεγονός που εξηγεί την προηγούμενη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ.

Το συγκεκριμένο project με την ονομασία «Eurasia Interconnector», για το οποίο αυτή τη στιγμή εκπονούνται μελέτες βιωσιμότητας και έχει ήδη υπάρξει διακρατική συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ, το έχει δρομολογήσει η εταιρεία ΔΕΗ Quantum, στην οποία συμμετέχουν η Κυπριακή εταιρεία Quantum Energy, η ΔΕΗ και η τράπεζα Κύπρου, ενώ εμπλοκή θα έχουν τόσο η Κυπριακή Εταιρεία Ηλεκτρισμού (ΑΗΚ)  όσο και η αντίστοιχη εταιρεία ηλεκτρισμού του Ισραήλ (IEC). Στην πραγματικότητα το σχέδιο αυτό είναι το πρώτο που επιχειρεί να δώσει λύση για την εξαγωγή ενέργειας μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στο Ισραήλ και την Κύπρο. Δηλαδή το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες που θα εγκατασταθούν στον Κύπρο και στο Ισραήλ, και στη συνέχεια το παραγόμενο ρεύμα θα μεταφέρεται με συνδέσεις δυναμικότητας 2GW στην Ελλάδα και στις συνδεδεμένες με αυτήν χώρες της Βαλκανικής, αλλά και στην Ιταλία, την Τουρκία κ.λπ.

Κατά τη συνάντησή της με τη ΡΑΕ η υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπεία κατέστησε σαφές στους Έλληνες συνομιλητές της ότι ενδιαφέρεται συνολικά για επενδύσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, κάτι που φάνηκε και από τις πρόσφατες κινήσεις που έγιναν από μεγάλες κινεζικές εταιρείες στην Πορτογαλία αλλά και χώρες των Βαλκανίων.

Ειδικά το ζήτημα των δικτύων, και της συμμετοχής τους σε αυτά, αποτελεί όπως φαίνεται στρατηγικό στόχο των Κινέζων. Η ηγεσία της SERC ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί για τα ισχύοντα σε σχέση με το διαχωρισμό των ενεργειακών δικτύων από την εμπορία (κυρίως στον ηλεκτρισμό, αλλά και στο φυσικό αέριο) και για την δυνατότητα πρόσβασης τρίτων στα δίκτυα. Θυμίζουμε ότι προ μηνών είχε γίνει γνωστό το ενδιαφέρον της State Grid, της μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας διαχείρισης και ανάπτυξης δικτύων για τον ΑΔΜΗΕ, δηλαδή για την εταιρείαθυγατρική της ΔΕΗ  – στην οποία έχει «περάσει» η ιδιοκτησία και διαχείριση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Στις προθέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως είχαν εκφραστεί επίσημα από τον κ. Παπακωνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα