«ΣΤΡΑΓΓΙΖΕΙ» Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

09:50 8/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Σενάρια επί σεναρίων επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε μια προσπάθεια να υπολογίσουν μέχρι πότε επαρκούν τα χρήματα που έχει στα ταμεία του το Κράτος: Το χειρότερο σενάριο μιλάει για τέλη Μαΐου και το καλύτερο μέχρι τέλη Ιουνίου.  

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε αυτή τη φάση Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους επιλέγει να βγει στις αγορές για να δανειστεί για τα ταμεία του πάνω από 1 δισ. ευρώ: Είναι το πρώτο μετεκλογικό κρας- τεστ

για την Ελλάδα, που θα βγει να δανειστεί μόλις δύο ημέρες μετά την ετυμηγορία της κάλπης, με την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Από εκεί και πέρα όμως χτυπούν «καμπανάκια» υπενθυμίζοντας τις ανάγκες ρευστότητας της ελληνικής δημοκρατίας.

Απαρχή των εξελίξεων θα αποτελέσει η 10η Μαΐου, οπότε και η Ελλάδα υπό φυσιολογικές συνθήκες αναμένει να βάλει στα ταμεία της δόση 5,3 δισ. ευρώ. Η στάση των δανειστών στις πολιτικές εξελίξεις και το εάν θα χειριστούν αυτή τη δόση ως «μοχλό» πίεσης προκειμένου να σχηματιστεί Κυβέρνηση που θα αποτελέσει «αξιόπιστο συνομιλητή» τους, θα καθορίσει τις εξελίξεις. Η εκταμίευση της δόσης μπορεί να γίνει και έως τις 10 Μαΐου.

Άλλη ημερομηνία ορόσημο η 15η Μαΐου οπότε και λήγει το ομόλογο 435 εκατ. ευρώ  του οποίου ο κάτοχος αρνήθηκε να πάει  να ..κουρευτεί»: Και εδώ χρειάζεται ειδικός χειρισμός.

Θα πρέπει να υπάρξει μια «ομπρέλα» προστασίας με νομικές διαβεβαιώσεις και διασφαλίσεις από τους εταίρους μας, ώστε εάν δεν εξοφληθούν τα συγκεκριμένα ομόλογα ή πληρωθούν βάσει των προτύπων του PSI, η Ελλάδα να μην μείνει μόνη εάν προκύψει «βροχή» αγωγών ή βρεθούν στο στόχαστρο –όπως στην περίπτωση της Αργεντινής- περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό.

Σε αντίθετη περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται να εξοφλήσει το ομόλογο στο άρτιο, κάτι όμως που ουσιαστικά δεν το θέλει ούτε η Ελλάδα, ούτε και η Ευρώπη, καθώς θα ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου»: Κάθε ένας από τους διεθνείς –κυρίως διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων – Οργανισμούς που μετείχαν στο «κούρεμα», θα κατακλυστεί από αγωγές μεριδιούχων που θα ζητούν ίση μεταχείριση, δηλαδή να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.. Και το κόστος θα είναι βαρύ.

Στις  18 Μαΐου χρειάζονται χρήματα για την πληρωμή ομολόγων και τόκων 4 δισ. ευρώ.
Οι ανάγκες για την πληρωμή μισθών και συντάξεων το τρίμηνο Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος υπολογίζονται στα  4,7 δισ. ευρώ.

Αναλόγως λοιπόν και του ρυθμού εισπράξεων φόρων θα καθοριστεί και ο χρόνος που τα κρατικά ταμεία θα έχουν χρήματα που να επαρκούν για την εξόφληση των αναγκών του δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα