Ένας σκληρός πρόεδρος

Είναι Ιανουάριος του 2006 όταν η Κυβέρνηση Καραμανλή δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα από την τηλεοπτική μετάδοση ηχητικού ντοκουμέντου συνομιλίας του τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη με συντοπίτες του στην Κρήτη. Στο ηχητικό αυτό ντοκουμέντο εμφανιζόταν ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης να αποκαλεί «ανόητο» και «αγράμματο» τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό.

Η διάψευση και η αποπομπή

Ήταν μόνο οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί,

σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο λόγος που προκάλεσε την οργή του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και η αιτία που οδήγησε εκτός κυβέρνησης τον κ. Μαρκογιαννάκη; Όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, η παραμονή του κ. Μαρκογιαννάκη στην κυβέρνηση κρίθηκε αδύνατη και για έναν ακόμα λόγο. Ως την ώρα που οι υβριστικές αναφορές του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης για τον κ. Λινό μεταδίδονταν μόνο ως δημοσιογραφική πληροφορία, ο κ. Μαρκογιαννάκης στις μακρές τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, διαβεβαίωνε ότι ουδέποτε έβρισε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μέχρι τη στιγμή που στο δελτίο ειδήσεων του MEGA μεταδόθηκε η επίμαχη αναφορά του υφυπουργού.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του Alpha, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος μνημόνευσε ρεπορτάζ εφημερίδας των Xανίων, σύμφωνα με το οποίο, σε ομιλία σε κομματική εκδήλωση στην Κρήτη, ο υφυπουργός καταφέρθηκε με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του κ. Λινού.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης και του ζητάει εξηγήσεις σχετικά με τα εις βάρος του καταγγελλόμενα. Ο κ. Μαρκογιαννάκης διαβεβαιώνει τον υπουργό Επικρατείας ότι ουδέποτε αναφέρθηκε στον κ. Λινό με τους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν. Κατόπιν τούτου, συμφωνείται να διαψεύσει ο κ. Μαρκογιαννάκης με γραπτή δήλωσή του τα σχετικά ρεπορτάζ. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ωστόσο, ο τηλεοπτικός σταθμός Μega μετέδωσε ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο, παρά τα προβλήματα ήχου που παρουσίαζε, ακουγόταν ευκρινώς το σχετικό απόσπασμα με τις αναφορές του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης εναντίον του κ. Λινού.

«Σέβομαι τον θεσμικό ρόλο ακόμη και του υβριστού και δεν κάνω κανένα σχόλιο», περιορίστηκε να δηλώσει τότε ο κ. Λινός.

Η απαγωγή των πακιστανών

Μια σημαντική λεπτομέρεια. Το «στόλισμα» στο πρόσωπο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου γίνεται την εποχή που η Δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση απαγωγής δεκατριών Πακιστανών μεταναστών το καλοκαίρι του 2005 μετά, από αίτημα των βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών καθώς υπήρχαν υποψίες ότι συνδέονταν με την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Λονδίνου. Είναι εκείνη την εποχή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης καλείται να δώσει διευκρινίσεις σε επιτροπή της Βουλής για το συγκεκριμένο θέμα, όταν αποκαλύπτονται και οι αναφορές του κ. Μαρκογιαννάκη στο πρόσωπο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Λίγους μήνες μετά την αποπομπή – παραίτηση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη από την κυβέρνηση, η δικαιοσύνη καταλήγει ότι και απαγωγές πακιστανών έγιναν και κρατικές υπηρεσίες είναι αναμεμειγμένες στην υπόθεση.

Η κοπή της πίτας και ο Ξεκουκουλωτάκης

Πως όμως και ποιος είναι εκείνος που «παγίδευσε» τα λεγόμενα του κ. Μαρκογιαννάκη σε μια κοπή πίτας σε τοπική οργάνωση στα Χανιά; Είναι χαρακτηριστική η αφήγηση του ίδιου στην εφημερίδα «το Βήμα» εκείνη την εποχή.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Βγαίνω έξω και βλέπω συγκεντρωμένα περίπου 10 άτομα. Εκοψα την πίτα και έμεινα για ένα δίλεπτο-τρίλεπτο ώστε να τους ευχηθώ. Στη ροή του λόγου μου μίλησα και για τον κ. Λινό. Οπως αντιλαμβάνεστε, αν τους έλεγα ότι ο κ. Λινός λειτουργεί αντιδικονομικώς, δεν θα με καταλάβαινε κανείς. Είπα τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν για τον κ. Λινό αλλά, σας το λέω ειλικρινά, συνειδητοποίησα ό,τι τους είπα όταν άκουσα το ηχητικό που βγήκε στα κανάλια.

Ως τότε, αν μου λέγατε τις λέξεις που χρησιμοποίησα, θα σας έλεγα “είστε λάθος, δεν το είπα”. Ηταν μια ιδιωτική συνάθροιση φίλων και σε αυτή τη συνάντηση προφανώς χωρίς να το καταλάβω βρέθηκε ο Ξεκουκουλωτάκης.

Η αθώωση των γαλάζιων στελεχών για το Βατοπέδιο

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης που σε λίγες ώρες αναλαμβάνει πρόεδρος της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, γεννήθηκε στο Νέο Χωριό Αποκορώνου Χανίων το 1947. Είναι δικηγόρος-ποινικολόγος στο επάγγελμα και την περίοδο 1972-1980 διετέλεσε εισαγγελέας. Στη διαδικασία των εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών έχει μεγάλη εμπειρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που προϊσταται μιας τέτοιας διαδικασίας. Το 2008 ήταν πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση του υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου. Ενώ ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ στην εξεταστική για τη Siemens για την υπόθεση παραλαβής του συστήματος C4I.

Οι καταγγελίες για έξωθεν παρεμβάσεις

Η εξεταστική εκείνη για το Βατοπέδιο που έγινε την περίοδο που η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, αθώωνε τα γαλάζια στελέχη. Η προεδρία του Χρήστου Μαρκογιαννάκη χαρακτηριζόταν σκληρά κομματική ενώ τα πάνω κάτω έφερε αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της, αποκάλυψη-βόμβα της κ. Σταματίνας Μαντέλη ανώτατου στελέχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την επίμαχη περίοδο των ανταλλαγών ακίνητων. Η κ. Μαντέλη κατήγγειλε ότι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, ο Αλέξανδρος Κοντός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την επίμαχη περίοδο, παρενέβη και τηλεφώνησε προς τον κ. Χρ. Μακρογιαννάκη, πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής με αίτημα να αναγνωστεί στηνεπιτροπή έγγραφη διάψευση της στην οποία είχε υποχρεωθεί να προχωρήσει η κυρία Μαντέλη, για δημοσιεύματα εκείνη της περιόδου για το Βατοπέδικαι την εμπλοκή υπουργών του κ. Καραμανλή. Ο κ. Κοντός παραδέχθηκε το τηλεφώνημα, κάτι που έπραξε τελικά και ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Εξίσου σκληρή αναμένεται η στάση του και στην προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ. Ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι η έρευνα δεν θα περιοριστεί μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά θα ερευνηθούν όλες οι πτυχές, δήλωση που παραπέμπει στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τη δημοσιοποίηση της λίστας από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και τις συνθήκες που αυτά τα ονόματα περιήλθαν στην κατοχή του, ενδεχομένως με τη μεσολάβηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσφατα έδωσε και μια πρόγευση του κλίματος που θα επικρατήσει απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις στους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για την εμφάνιση και γενικότερη παρουσία των βουλευτών στη Βουλή και τον τρόπο που εκφράζονται.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης εκλέγεται συνεχώς βουλευτής από το 1989 με τη Νέα Δημοκρατία. Διετέλεσε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2004-2006 ενώ τον Ιανουάριο του 2009 διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με ευθύνη τη Δημόσια Τάξη. Το 2010, παραπέμπεται στην επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ όταν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης κόντρα στην απόφαση του κόμματος να κατεβάσει υποψήφιο τον Γιάννη Πλακιωτάκη. Έτσι αμέσως μετά συντάσσεται με την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά στις εκλογές του Μαϊου του 2012 δεν καταφέρνει να εκλεγεί με τη Δημοκρατική Συμμαχία. Επανεξελέγη όμως τον Ιούνιο με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ καθώς η ένταξη του σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδελτιο της ΝΔ ήταν μέρος της συμφωνίας επιστροφής της κ. Μπακογιάννη στο κόμμα της ΝΔ.

Keywords
βαξεβανης, νεα δημοκρατια, ντορα μπακογιαννη, δημοκρατικη συμμαχια, ιανουάριος, κρητη, mega, alpha, λινός, καλοκαιρι, μετρο, διευκρινίσεις, βουλη, συγκεκριμένο, χανια, ΠΑΣΟΚ, siemens, συριζα, εμφάνιση, νέα, εκλογες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, βασεις 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, δημοκρατια, ηγεσια, θεμα, κοντρα, ονοματα, ωρα, alpha, mega, siemens, αποκαλυψη, αφηγηση, βομβα, γινεται, δηλωση, διευκρινίσεις, δωσει, εγινε, εγγραφη, ειλικρινα, εμφάνιση, εξελιξη, εποχη, ερευνα, εσωτερικων, ευθυνη, εφημεριδα, υπηρεσιες, υπηρχαν, υποθεση, υφυπουργος, ιανουάριος, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λαθος, λινός, λογο, μαξιμου, μηνες, ντορα, παπακωνσταντινου, πιτας, ροη, προβληματα, ρολο, συγκεκριμένο, φορα, χρηστος, ωρες, εξεταστικη, κωνσταντινου, λεξεις, οργη, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα