ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Το χάσμα που χωρίζει τον ευρωπαϊκό πυρήνα από τη χειμαζόμενη περιφέρεια καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση. Το όνειρο της ευρωπαϊκής σύγκλισης απομακρύνεται και αντικαθίσταται από τον εφιάλτη της φτώχειας και της ανεργίας.

Ενδεικτικό των ανισοτήτων είναι ότι η απόσταση που χωρίζει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. (Αυστρία, 4,5%) από το υψηλότερο (Ισπανία, 25,1%) ξεπερνά τις είκοσι ποσοστιαίες μονάδες! Ο αριθμός των ανέργων για το σύνολο της Ε.Ε. αυξάνεται διαρκώς, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 25, 3 εκατομμυρίων ανθρώπων,

αυξημένος κατά 2,6 εκατ. σε σχέση με το Μάρτιο του 2011. Οι μακροχρόνια άνεργοι αντιστοιχούν, πλέον, στο 4,5% του ενεργού πληθυσμού (+0,4% κατά τη διάρκεια του έτους).

Την ίδια στιγμή, η ανεργία των νέων έφτασε πανευρωπαϊκά στο 22,5% τον Ιούλιο. Δώδεκα κράτη μέλη κατέγραψαν ποσοστά άνω του 25%, ενώ, μόνο σε τρία, στην Αυστρία, στη Γερμανία και στην Ολλανδία παραμένουν κάτω από το 10%.

Σε 8,6 εκατομμύρια υπολογίζονται όσοι υποαπασχολούνται σε εργασίες μερικής απασχόλησης και σε 10,9 εκατ. όσοι βρίσκονταν στη «γκρίζα ζώνη» μεταξύ αεργίας και ανεργίας, όπως εκείνοι που έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας.

Από το 2009 έως το 2011 το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 15,7%, στην Ιρλανδία κατά 9% και στη Λιθουανία, στην Ισπανία, στην Κύπρο και στην Ουγγαρία άνω του 4%. Αντιθέτως, ανοδικά κινήθηκε το μέσο εισόδημα στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Σλοβενία και στη Γαλλία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν αυξηθεί κι εκεί τα ποσοστά φτώχειας.

Θύματα των επιδεινούμενων συνθηκών είναι τα παιδιά, Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας κυμαίνεται από περίπου 10% στη Δανία και τη Φινλανδία, έως άνω του 20% στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο.

(Πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα