ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Με την υπόσχεση ότι θα είναι ο ηγέτης όλων των Αιγυπτίων, ο Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση, υποσχόμενος ότι θα τηρήσει όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα.

Ήδη πολλοί ηγέτες της διεθνής κοινότητας τον έχουν συγχαρεί και ο ίδιος πρόκειται να ορκιστεί στις 30 Ιουνίου αν και παραμένουν πολλά ερωτηματικά για το εύρος των πολιτικών εξουσιών που θα

έχει, έπειτα από τη διάλυση της βουλής από το Στρατιωτικό Συμβούλιο και την ανάληψή, με διάταγμα, των νομοθετικών και εκτελεστικών εξουσιών από αυτό.

Ο 60χρονος υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων έκανε λόγο για εθνική ενότητα λέγοντας πως δεν υπάρχει περιθώρια για αντιπαραθέσεις.

Τώρα ο Μόρσι θα πρέπει να αρχίσει να συγκροτεί τη δημόσια διοίκηση και πολύ περισσότερο  να μπορέσει να ορίσει πρωθυπουργό.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, σκοπεύει να διορίσει διάφορους αντιπροέδρους και να συστήσει υπουργικό συμβούλιο με «ταλέντα» απ΄όλους του χώρους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις με τον νομπελίστα και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Η ανακοίνωση της νίκης του Μοχάμεντ Μόρσι, έναντι του πολιτικού αντιπάλου και πρώην πρωθυπουργού επί προεδρίας Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ, προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού μεταξύ των υποστηριχτών του, οι οποίοι μαζί με τα συνθήματα που φώναζαν υπέρ του καταφέρονταν και κατά της στρατιωτική ηγεσίας.

Ο Μόρσι εκτός από τα μηνύματα ενότητας και αλληλεγγύης, αναφέρθηκε και στα θύματα της εξέγερσης που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του Μουμπάρακ.

«Η επανάσταση συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της» δήλωσε.

Ο ίδιος δεν καταφέρθηκε εναντίον του στρατού, που με το πρόσφατο διάταγμα που εξέδωσε, αποδυναμώνει το ρόλο του προέδρου, αφού αυτό έχει τον κύριο λόγο στη θέσπιση του νέου συντάγματος, και από τη πλευρά του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι ήταν από τους πρώτους που χαιρέτησαν τη νίκη του.

Συγχαρητήρια μηνύματα δέχθηκε  και από την Ουάσινγκτον. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη νίκη του Μόρσι ως «ακρογωνιαίο λίθο της μετάβασης της Αιγύπτου στη δημοκρατία».

Και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής εξωτερικής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, συνεχάρη τον Μοχάμεντ Μόρσι κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας «συνολικής προσέγγισης της Αιγύπτου» και εξέφρασε την επιθυμία της να συνεργαστεί με τον νικητή των αιγυπτιακών προεδρικών εκλογών και τον αιγυπτιακό λαό.

Το Ισραήλ, αντέδρασε στο αποτέλεσμα του υποψηφίου των Αδελφών Μουσουλμάνων, λέγοντας ότι σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία και εκφράζοντας την ελπίδα της συνέχειας της συνεργασίας των δύο κρατών βασισμένη στην ειρηνευτική συμφωνία του 1979.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ χαρακτήρισε τη νίκη του Μόρσι ως «μια ιστορική στιγμή για την Αίγυπτο».

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την ανάδειξη του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της φίλης Αραβικής Δημοκρ

Keywords
Τυχαία Θέματα