Επιφυλακτικοί οι αγρότες με τις κυβερνητικές παροχές

09:08 7/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Σε ένα μικρό πακέτο παροχών προς τους αγρότες, κατέληξε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη. Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται το συνολικό ποσό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 30 εκατομμύρια ευρώ, παρά τις δεσμεύσεις του μνημονίου, περιορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων των επιστροφών ΦΠΑ κατά

60.000 αυξάνοντας το τελικό ποσό για τους δικαιούχους, δίνεται η δυνατότητα για χρήση φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος στους αγρότες, πιθανότατα από 1ης Ιουλίου, προχωράει η ρύθμιση για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, ενώ θα δίνονται δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και εγγυητικές επιστολές σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε επίσης ότι «κανένας αγρότης δεν χάνει τη γη του».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Α. Τσαυτάρης δήλωσε στο Mega ότι τα περιθώρια παροχών της κυβέρνησης προς τους αγρότες έχουν εξαντληθεί: «Εμείς έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας. Αυτά μας επιτρέπει το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πιστεύω ότι οι αγρότες θα δείξουν κατανόηση. Ο διάλογος είναι συνεχής».

Από την πλευρά τους, οι αγρότες δείχνουν προβληματισμένοι καθώς υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα από όσα ανακοινώθηκαν τα δικαιούντο ούτως ή άλλως και τονίζουν ότι κάποια άλλα βασικά αιτήματά τους -όπως για παράδειγμα η καθιέρωση κάρτας πετρελαίου- δεν συμπεριλήφθηκαν στο πακέτο των προτάσεων της κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των αγροτών θεώρησαν το εν λόγω πακέτο ανεπαρκές και μέσα στην ημέρα προγραμματίζουν γενικές συνελεύσεις στα διάφορα σημεία όπου βρίσκονται παραταγμένα τα τρακτέρ τους και σε άλλα σημεία συγκέντρωσης.

Εχθές Τετάρτη οι αγρότες προχώρησαν σε σύντομες καταλήψεις σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου προειδοποιητικά. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στον Λευκώνα Σερρών, υπήρξαν και μικροεπεισόδια με τα ΜΑΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα